ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Mírná opatření se vyplatila. Švédská ekonomika klesla méně než v jiných zemích EU

  • 45
Švédská ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 2,8 procenta, oznámil dnes ve své předběžné zprávě švédský statistický úřad. Země si v tomto ohledu vedla lépe než jiné evropské státy, protože na rozdíl od nich tato skandinávská země loni na jaře nezavedla přísnou uzávěru. Švédská centrální banka předpokládala, že HDP za celý rok klesne o čtyři procenta.

Pro srovnání například hrubý domácí produkt  Německa loni klesl o pět procent, zatímco španělská ekonomika zaznamenala propad o rekordních 11 procent a francouzská o 8,3 procenta. Stejný pokles jako Švédsko, tedy o 2,8 procenta, loni vykázalo polské hospodářství.

Ve čtvrtém čtvrtletí růst švédské ekonomiky zpomalil. Hospodářství se ale navzdory zostřeným pandemickým opatřením nadále zotavuje. Hrubý domácí produkt se v porovnání s předchozím kvartálem zvýšil o 0,5 procent, meziročně klesl o 2,6 procenta. Ve Francii ekonomika za poslední tři měsíce loňského roku klesla o 1,3 procenta, v Německu naopak o 0,1 procenta vzrostla.

Ve druhém čtvrtletí švédská ekonomika klesla v porovnání s předchozím kvartálem o bezprecedentních osm procent, navzdory tomu, že země na rozdíl od jiných států nezavedla přísnou uzávěru. 

Ve třetím čtvrtletí ekonomika vykázala růst o 4,9 procenta. I přes ostřejší opatření během podzimu růst hospodářství pouze zpomalil.

,