Kavárna Starbucks na letišti v americkém Los Angeles

Kavárna Starbucks na letišti v americkém Los Angeles | foto: Lucy NicholsonReuters

Kavárenský řetězec Starbucks slaví padesátiny limitovanou edicí hrnečků

  • 15
Přes 30 tisíc poboček ve více než sedmdesáti zemích světa činí z americké značky Starbucks největší kavárenský řetězec světa. První pražírna kávy značky Starbucks byla otevřena přesně před padesáti lety, 30. března 1971 v americkém Seattlu.

U vzniku řetězce pražíren a kaváren dnes věhlasné značky stáli tři přátelé a milovníci kávy, učitel angličtiny Jerry Baldwin, učitel historie Zev Siegl a spisovatel Gordon Bowker. Ti si v Seattlu otevřeli obchod se zrnkovou kávou a přístroji na její přípravu. Celosvětový úspěch společnosti ale přišel až poté, co firmu ovládl podnikatel Howard Schultz, díky jemuž se ve Starbucks káva začala i vařit.

Zakladatelé pražírny původně Schultzův plán odmítli, neboť argumentovali, že káva se přece vaří a pije doma. Schultz se ale nevzdal. V roce 1985 si nejdříve otevřel vlastní řetězec Il Giornale, kde vařil kávu od Starbucks, a o dva roky později Starbucks jednoduše koupil. 

Ještě v témže roce Schultz otevřel první provozovnu mimo Seattle, ve Vancouveru a Chicagu, a také změnil logo. Tato změna souvisela s počátkem expanze firmy, která měla ke konci přelomového roku 1987 pouhých 17 provozoven.

Rozmach mimo Severní Ameriku odstartovala společnost v roce 1996 v Tokiu, následovaly kavárny v Singapuru, Bangkoku a dalších místech v Asii. V Evropě se kavárny Starbucks poprvé objevily v roce 1998 v Británii. Na burzu Starbucks vstoupil v roce 1992.

Kromě klasických kaváren Starbucks má značka i několik dceřiných poboček s názvem Reserve Roastery, které nabízejí výběrovou kávu. Ty fungují zatím v New Yorku, Šanghaji, Miláně, Tokiu, Chicagu a Seattlu.

Happy 50th anniversary @starbucks! I couldn’t resist these pretty green anniversary cups - especially the gold textured mug ‍♀️ Love seeing all of the new spring cups out too! #starbucks #starbuckscups #starbuckstumbler #starbuckscollection #starbuckscollector #starbucks50thanniversary #anniversary #50thanniversary #starbuckssiren #mug #mugcollection #muglife #spring

3. března 2021 v 15:10, příspěvek archivován: 29. března 2021 v 10:40

K padesátému výročí společnost Starbucks vypustila limitovanou edici kávových hrnků. Ty budou k dostání v několika barevných variantách a zákazníci si mohou vybrat mezi klasickým hrnkem nebo termohrnkem na kávu s sebou. 

V Česku společnost Starbucks působí od roku 2008. V posledních letech se z Prahy, kde otevřela svoji první kavárnu na Malostranském náměstí, přesouvá i do jiných měst. Starbucks teď můžeme najít v Brně, Liberci, Hradci Králové, Kladně či Olomouci a celkově se po republice nachází 51 poboček.

Found these when I was in Miami this past weekend Now available at www.BostonCharms.com Link is in bio
*
*
*

*
*
*
*
#starbucks #starbuckstumbler #starbucksholiday #starbucksstainlesssteeltumbler #starbucksombretumbler #starbuckscollection #starbuckscollector #starbuckscollectors #starbucksfinds #starbuckscups #starbuckscup #starbucksmatteblack #starbucksstudded #starbucksstuddestumbler #starbuckscopperstuddedtumbler #raedunnhoneycombstuddedtumbler #starbuckscoldcup #starbroke #starbucks50thanniversary #starbucksglasstumbler #starbuckspinktumbler #pink #pinkcups

10. března 2021 v 2:34, příspěvek archivován: 29. března 2021 v 10:40
,