JN

to je spíš americký zlozvyk.

ani ne tak spropitné samo o sobě, ale ta snaha z něj dělat prakticky povinnost.

TK

T29o49m74a79s 38K35i53n14c90l

11. 5. 2024 11:47

V Americe se nejedná o zlozvyk ale ekonomický systém, kdy si na sebe musí číšník vydělat dobrým servisem, ten tam taky dostanete v USA i v nejzapadlejším bistru. Číšník je placen jen ze zpropitného.

Foto

Pohostinství je podnikání jako každé jiné. Za nějakou cenu dostanu nějakou službu. Proč zrovna v hospodě bych měl platit něco víc? Za co?

Už vidím svoje klienty, jak mi k faktuře za inženýring nebo dozor dávají 12,5% “servisní poplatek” za to, jak jsem jim hezky přinesl stavební deník ke stolu a byl jsem na ně příjemný. 😀😀

MB

"Nepovinné desetiprocentní spropitné v hotovosti se v nich změnilo na 12,5procentní servisní poplatek, který se automaticky připočítává k účtu." A proč tedy nezdraží o 12,5%? Jen aby to v menu lživě vypadalo líp. Jsem moc rád, že takový postup u nás neni legální.

AH

V tomto je skvělý New York. Dáte si burger za 20 USD a na lístku je to x 1.09, protože cena je bez daně a pak x 1.2 protože přece spropitné.

MB

Spropitné dávám, ale zcela dobrovolně, pokud by je někde začali vymáhat, tak je budu odmítat. K tomu mne nikdo nemá právo nutit.

AP

Přesně tak. To vůbec nedává smysl. Ať zdraží pití, ale povinné spropitné nedává žádný smysl.

Foto

Pokud si musím sám dojít a objednat u baru, pak spropitné zásadně nedávám.

PU

P32e49t56r 63U69r67b79a46n

11. 5. 2024 11:19

A stejne tak se chova kazdy v anglii. Ten clanek je uplny nesmysl.

RN

Spropitné dávám pouze, když je obsluha slušná.Pokud je na mne obsluha drzá a dává najevo, že co chceme tak nevidí ani korunu.Vždy,kdyz platím kartou tak spropitné dám v hotovosti přímo obsluze, ale nikdy nebudu dávat spropitné, že mne to někdo nařizuje.To raději do takové restaurace nepůjdu.Tyto povinné zvyklosti s povinnosti spropitného atvsi strčí někam.

JP

J58a21n 17P69a34š81t91a

11. 5. 2024 9:34

Pokud mi obsluha řekne, že ze spropitného neuvidí ani korunu, tak logicky moje ochota nějaké dát klesá na nulu. V každém případě o tom rozhodují já. Když jsem spokojený, nemám problém dát i 20-25% navíc. Rozhodně ale nepůjdu někam, kde mi spropitné bude někdo nařizovat.

JP

J25a18n 55P57a86š51t97a

11. 5. 2024 9:34

První věta se týká platby kartou. Tam ho dávám bokem, cash.

VM

Americká kultura je úplně jiná. Personálu je obrovské množství, v restauracích máte u vchodu uvaděče, který vás předá vašemu číšníkovi, ten má na starost jen 2-3 stoly, hostům se věnuje, povídá si s nimi.

Evropanovi přijde praštěné, aby se ho číšník vyptával, jak se dnes měl, odkud přijel, co navštívil, kam pojede zítra ... ale Američané to tak mají rádi, a obsluhu v našich restauracích považují za neuctivou a nepřátelskou. Zvykli si číšníkům a servírkám platit za to, že jim dělají společnost - a turistovi zkrátka nezbyde, než se přizpůsobit.

Každopádně chtít stejné spropitné u baru bez obsluhy, kde stojí zákazníci ve frontě na pivo je celkem pochopitelně zákazníky vnímáno dost negativně, a rozumím tomu, že se Britům nelíbí zatahování těchto móresů do jejich tradic.

VM

Jinak v článku je nesmysl co se týká fastfoodů v "žebříčku". Ve fastfoodech se klasické zpropitné v desítkách procent na účtenku nedává. Často bývá u pokladny kasička, do které zákazník může vhodit nějaký drobák, ale to je vše. A většina zákazníků tam nic nehodí. Do fastfoodů chodí právě proto, aby ušetřili. Zpropitné je platba za obsluhu, a v samoobslužných provozech zkrátka není proč platit.

Foto

J10i26r69k62a 24H73o71n53c59ů

11. 5. 2024 13:38

Nikdy bych dyško nedal, pokud by si ho někdo vynucoval.

PM

Navíc když bych si pro pivo musel dojít k výčepu! 😀

PR

Já pracuji ve vývoji dílů pro auta. Taky nechápu, proč mi hospodský nedá spropitné, když k němu přijdu do hospody a před hospodou vidím jeho auto s mým dílem.

Kdybyste mu ovšem přišel před hospodu ten svůj díl operativně vyměnit, aby mohl po šichtě odjet, tak byste možná na to spropitné koukal.