Eurobankovky

Eurobankovky | foto: Profimedia.cz

Slovensko ještě nemá s eurem vyhráno, ECB může být proti

  • 41
Slováci se od nového roku chystají přijmout společnou evropskou měnu. Čím víc se však tento termín přibližuje, tím víc se stupňují spekulace, jestli k tomu vůbec dojde. Ty nejnovější mluví o pochybnostech Evropské centrální banky.

Ta možná Slovensku přijetí eura nedoporučí z důvodu vysoké inflace a nestability slovenské koruny. Uvedl to ve čtvrtek britský zpravodajský web London South East s odvoláním na agenturu Thomson Financial.

"Směrodatná data se v současnosti v ECB zdají být proti přijetí eura na Slovensku," cituje ČTK nejmenovaný zdroj. Jiné zdroje však tvrdí, že se nejedná o aktuální situaci, nýbrž o data z prosince. I kdyby se nakonec ECB rozhodla euro na Slovensku nepodpořit, nemusí to být definitivní překážka k jeho přijetí.

Hlavní slovo má totiž Evropská komise a členské státy EU. A Slovensko prozatím plní pro vstup do Eurozóny všechna kritéria.

Jedním z důvodů obav centrální banky může být také situace ve Slovinsku, které jako první z "nováčků v EU" přijalo euro v roce 2007. Slovinci zřejmě zanedbali riziko inflace, která zanedlouho vyskočila do rekordních čísel, kde se drží dodnes.

Slovensko se ale na rozdíl od Slovinska prý proti inflaci snaží bojovat. Vysoké spotřebitelské ceny jsou důsledkem dopadu globálních faktorů, například vysokých cen komodit.

Slovenští analytici navzdory spekulacím tvrdí, že se zavedením eura problémy nebudou. "Přijetí eura je i politické rozhodnutí a země přísná ekonomická kritéria splňuje," řekl ekonom Tatra Banky Juraj Valachy.

Slováci už zřejmě s přijetím eura také začali počítat. Jsou obklopeni informacemi, které je na zavedení eura připravují. Nedávno se v televizích dokonce začala objevovat reklama, kterou spustilo slovenské ministerstvo financí. - čtěte Televizní reklama připravuje Slováky na euro

Slovensko bude mít o přijetí eura jasněji 7. května, kdy ECB společně s Komisí zveřejní svá doporučení. Poté je rozhodnutí v rukou ministrů Evropské unie.

,