Výrobu nového likéru Lemond 19% s obsahem alkoholu 19 % zahájila v neděli 23.

Výrobu nového likéru Lemond 19% s obsahem alkoholu 19 % zahájila v neděli 23. září společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Slovensko chce, aby si Češi odvezli alkohol zpět. Na vlastní náklady

  • 546
Bratislava požaduje vrácení stávajících zásob českého alkoholu zpět k výrobcům do ČR. Po schůzce krizového štábu to oznámil slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek a potvrdil, že zákaz dovozu a prodeje českých lihovin na Slovensku zůstane v platnosti. Vrácení lahví však může vyjít slovenský rozpočet na miliony.

Nový alkohol z Česka by se v budoucnu mohl prodávat s novým označením. Ten starý si však mají podle ministra likérky odvézt na vlastní náklady zpátky do Česka.

Zadržené lahve jsou zatím ve skladech. Slovenský deník SME informoval, že podle Jahnátka by se měly vrátit českým likérkám. "Na jejich náklady," uvedl pro slovenskou televizi STV.

Stát přijde o stamiliony

Ve slovenských skladech je momentálně 1,5 až 2,7 milionu lahví českého alkoholu. Pokud by Bratislava donutila výrobce k odvezení lahví do Česka, musela by jim vrátit zaplacenou spotřební daň z lihu ve výši nejméně 15 milionů eur (375 milionů Kč), o které by přišel slovenský státní rozpočet.

Ponechání zákazu distribuce lihovin českého původu, který Slovensko zavedlo před dvěma týdny, odůvodnil ministr kromě jiného novými případy otravy metanolem v Česku. "Riziko je stále obrovské. Bylo by velkou chybou, pokud by se uvolnil český alkohol na trhu na Slovensku," řekl Jahnátek novinářům.

Dodal, že termín obnovení prodeje českého alkoholu v zemi pod Tatrami nebyl stanoven.

Slovensko nepřistoupilo ke zrušení zákazu distribuce českého alkoholu ani poté, co Česko prohibici minulý týden zmírnilo. Slovenské opatření se týká veškerých nápojů vyrobených v ČR s obsahem alkoholu od 20 procent.