ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Sladkosti jako oběť klimatických změn. Cena cukru je nejvyšší za třináct let

  • 9
Změny klimatu byly již v minulosti označeny za hrozbu pro pěstování kávy a surovin pro výrobu piva. Další obětí těchto změn by se mohla stát i další položka na jídelníčku: sladkosti. Ceny cukru jako komodity jsou totiž na globálním trhu nejvyšší za posledních třináct let a mezi příčinami růstu cen jsou i obavy z malé úrody kvůli rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku.

Rostoucí globální teploty podporují sucha a další extrémní povětrnostní jevy ovlivňující výnosy potravin včetně cukru. Očekává se, že rok 2023 bude obecně potvrzen jako nejteplejší rok v historii. Zvýšení cen se již v mnoha zemích začalo promítat do čokolády, cukrovinek a dalších sladkostí.

Podle amerického ministerstva zemědělství se ceny cukru a sladkostí pro americké spotřebitele v roce 2023 zvýšily o 8,9 procenta a letos se očekává nárůst o 5,6 procenta, to je výrazně nad historickými průměry.

Klimatická inflace jako fenomén. Cena cukru je nejvyšší od roku 2011

„Extrémní počasí ovlivňuje potraviny, před rokem to bylo avokádo, nyní cukr. Klimatická inflace je věc, která se zhoršuje,“ míní klimatický ekonom z kolumbijské univerzity Gernot Wagner. „Problémy v produkci cukru navíc umocňuje hrozba omezení vývozu ze zemí produkujících cukr, které si chtějí udržet vlastní zásoby této komodity, a omezení vývozu v brazilských přístavech,“ dodává.

Ve Spojených státech cenu a množství dovezeného cukru ovlivňují mnohé předpisy a důsledky pro americký trh tak budou menší, než v některých jiných zemích. Dopady nejvíce pocítí rozvojové země a malí zemědělci, domnívá se vědec z Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky Joseph Glauber.

„Není pochyb o tom, že ceny cukru jsou velmi vysoké a zůstanou tak, dokud nedojde ke zmírnění jevu El Niño,“ uvedl Glauber v narážce na periodický klimatický jev, který má letos ještě zvýšit globální teploty. „Problémem bude cenová dostupnost. V USA a dalších zemích s vysokými příjmy dojde ke zvýšení nákladů na potraviny, které pocítí zejména chudší domácnosti, ale v zemích, kde domácnosti vydávají na potraviny 40 procent svých příjmů, budou dopady výrazně znatelnější,“ uvádí Glauber.

Vliv na další potravinové komodity

Změny klimatu a průměrných teplot nedopadají jen na pěstování cukru, ale i na další potravinové komodity. Studie ukázaly, že globální oteplování vážně omezí schopnost zemí, jako je Čína, pěstovat rýži v současných objemech. Jiná studie zase předpovídá, že celosvětová produkce kukuřice by se mohla do roku 2030 propadnout o 24 procent. Rostoucí teploty naopak mohou pomoci chladným oblastem v Rusku nebo Kanadě, kde by se v budoucnu mohla pěstovat pšenice, na kterou je tam dosud příliš chladno.

Není to jen horko. Změny klimatu zaskočily i vědce, vše se děje rychle, říkají

Cenový šok, který zažívá globální trh s cukrem, je připomínkou, že bude potřeba upravit dosavadní předpoklady o budoucnosti pěstování potravin, říká Wagner. Současné zemědělství je podle něj nastaveno na počasí posledních tisíciletí, které se ale teď výrazně mění, čemuž se musí přizpůsobit i pěstování.

„Produkce některých významných potravinářských plodin nebude s rostoucí teplotou klesat lineárně, ale bude to strmý pád do propasti zaviněný extrémním počasím. Neobávám se o osud velkých firem, které zdraží sušenky, ale o spotřebitele žijící na okraji společnosti a chudé zemědělce, kterým to zničí život a živobytí,“ popisuje své obavy Wagner.

,