ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rusové povolili první převoz ukrajinského obilí. Je pro spřátelené země, dodali

  • 56
Z ukrajinského přístavu Berďansk, který okupují ruská vojska, vyplula pod ochranou ruského námořnictva první loď naložená 7 000 tunami ukrajinského obilí. S odvoláním na čtvrteční oznámení místních úřadů dosazených Moskvou o tom informovala agentura AFP. Ukrajina je v evropském i celosvětovém kontextu důležitým vývozcem obilí, jehož blokáda působí problémy zejména některým zemím v Africe.

„Po několikaměsíční pauze opustila obchodní přístav Berďansk první obchodní loď, 7 000 tun obilí odplouvá do spřátelených zemí,“ uvedl na komunikační platformě Telegram šéf proruské správy regionu Jevhen Balyckyj. „Bezpečnost nákladní lodě zajišťují plavidla a hlídkové čluny vojenské námořní základny Černomořské flotily v Novorossijsku,“ dodal.

Ukrajina už několik týdnů obviňuje Rusko z krádeží pšenice v oblastech okupovaných ruskou armádou na jihu Ukrajiny a z jejího nezákonného prodeje do zahraničí. Moskva toto obvinění odmítá.

Ruské lodě nabízejí kradené ukrajinské obilí. Putin pěl o rekordní sklizni

Ukrajinský přístav Berďansk v Azovském moři dobyly ruské síly na začátku invaze. Nachází se v Záporožské oblasti, kterou stejně jako sousední Chersonskou oblast z velké části okupuje Rusko. Jeho vojska napadla Ukrajinu 24. února a Kyjev po čtyřech dnech potvrdil obsazení Berďansku.

Ruská invaze může podle expertů způsobit celosvětovou potravinovou krizi, protože Ukrajina nemůže kvůli ruské blokádě vyvážet úrodu z přístavů, které má stále pod kontrolou. Rusko tvrdí, že nechá ukrajinské lodě s potravinami odplout, pokud ukrajinská armáda uvolní námořní cesty. To Kyjev odmítá, protože se obává, že ruská armáda zaútočí na ukrajinské černomořské pobřeží. Rozhovory ohledně exportu ukrajinského obilí za účasti Turecka a OSN zatím nepřinesly žádné výsledky.

Ruská invaze blokuje na Ukrajině téměř 25 milionů tun obilí. Světu hrozí hlad

Moskva zřídila v Chersonské a Záporožské oblasti orgány nazývané „vojenská a civilní správa“, které organizují rusifikaci oblastí. Proruské úřady se připravují na anexi těchto území Ruskem, jako tomu bylo v roce 2014 v případě ukrajinského poloostrova Krym.

,