Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Rusko odvrátilo bankrot, překvapilo trhy a platí v dolarech. Pomohla mu Evropa

Ruské ministerstvo financí v pátek oznámilo, že se zemi podařilo zaplatit požadovanou splátku dluhu v amerických dolarech. Tím se Moskva skoro na poslední chvíli pokusila odvrátit hrozící platební neschopnost. Využila k tomu své domácí rezervy. Ruské obchodní bilanci pomáhá i Evropa, která nadále nakupuje fosilní paliva.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

O zadny bankrot se nejednalo, to je jenom takova kachna. Bankrot muze byt zpusoben nedostatkem penez k zaplaceni splatek dluhu. Ovsem Rusko ma vice nez dostatek penez ke splaceni splatek. Problem je v tom, ze jim podstatnou cast tech penez zmrazili. Mimo jine je z toho videt, ze ta valka neni naplanovana. Jinak by Rusko penize ze zahranicnich bank vcas vybralo.

To mate jako v pripade Venezuely, kdy predchozi diktator ukladal penize ziskane z prodeje ropy do zlata ulozeneho u Bank of England jako rezervu na horsi casy. A kdyz ty horsi casy prisly, tak zlato odmitla banka vydat jeho nastupci.

0 1
možnosti
JG

J17a48n 84G76e58n35s62e29r

7. 5. 2022 15:01

A je to seriózně prověřené? Historie ukáže.

0 0
možnosti
Foto

To jsme viděli doposud, jak se všechny ty vaše regiony rozvíjely. Ale předpokládám, že za to mohl a může západ.

0 0
možnosti

Tak nějak jsme to zaplatili i my, ježděním sem tam v autech a autobusech s výfukem.... Radujme se a posílejme vrahům peníze dál....

0 0
možnosti

Já už neposílám, jezdím elektromobilem....

0 0
možnosti
RA

Nemohu si pomoci, ale nevypadá to tak, že by se Rusko z těch sankcí mělo nějak pokálet. Zatím co je jisté, tak to má tvrdé dopady na převážnou část obyvatelstva. A takové ty kecy, že to uskromňování má pozitivní vliv na vývoj války na Ukrajině. Tomu někdo věří?

0 0
možnosti
Foto

L91u42b21o16š 45Š90i69c45h

3. 5. 2022 13:49

Rusko hned tak něco nepoloží. Je to bohatá země, nezávislá na někom jiném. V pohodě uhradí veškeré závazky, protože Rusko má charakter a nechce nikomu nic dlužit. Teď jsem zvědavý, jak se k tomu postaví ty státy, které Rusku dluží. A že jich je hodně. Možná by bylo dobré odblokovat zmrazené účty, které Rusko má. To by bylo celkem fér. Jenže k tomu asi nedojde. A rubl, jako měna, stále roste

3 1
možnosti
GK

Rusko bohatá země? :))

Nezávislá na nikom jiném :))

Rusko má charakter :))

Rubl stále roste :))

2 0
možnosti
Foto

Jestli Rusko sankce nepoloží pak obětí jsou státy Evropy. Optimistické komentáře a prognózy odborníků, jak každý den ruské hospodářství zbankrotuje, jak vyhladovělý národ a zchudlí oligarchové svrhnou Putina se zatím neukázaly. Zatím v řádu měsíců se bez jeho plynu neobejdeme, nejen vytápění, ale hlavně jako surovina pro průmysl. Rusko je pro Západ nečitelné stejně,jako když Hitler nevěděl skoro nic o Rudé armádě. Škoda, že v době, když byla Ukrajina ochotná přijmout kompromis se do toho vložily USA , ochotné bojovat do jejího úplného zničení . Když dojde nakonec k dohodě, tak Rusové si získaná území ponechají a Ukrajinci budou na dně. Na obnově pak nejvíc vydělají USA.[>-]

1 1
možnosti
LV

To jsou zase bláboly jak z rádia Jerevan. Kdyby byla Ukrajina ochotná ke kompromisu, udělá to. Žádný Američan nedrží Zielenského pod krkem, aby dál bojoval.

Odborníci hned z počátku předpovídali, že bude trvat poměrně dlouho, než se vliv sankcí projeví. To Vám patrně uniklo.

Navíc Rusko jede v naprosto nestandardním režimu. Firmy, které ještě exportují, musejí směnit 80 % přijatých valut za ruble v kurz stanoveném Ruskou národní bankou, který je daleko horší než kurz tržní, resp. na černém trhu. Lidé si nemohou valuty nakoupit ani vybrat. Rusko má přebytek valut ne proto, že by umělo tak hospodařit, ale protože mu už skoro nikdo nic neprodá. Má zablokované technologie, je prakticky bez přístupu k elektronice, směřuje ve svém vývoji o desítky let zpět. A to se týká i zbraní. Takže vůbec není jisté, zda Rusové do budoucna zabraná území vůbec ubrání, protože nebudou mít čím.

5 0
možnosti
PN

Sankce na Rusko jsou drtivé. Navíc stát má i jiné výdaje než jen platit své dluhy. Jen samotná válka je velmi drahá záležitost.

Autoprůmysl se v Rusku zastavil. Nejsou schopni vyrábět ani "ruská" auta Lada. I v nich jsou západní díly. Navíce se to vyrábí na západních výrobních linkách. Ceny aut (nových i ojetých) poskočily o desítky procent, prodeje se v podstatě zastavily. Problémy jsou i s náhradními díly a třeba i s oleji. Vojenská výroba taky stojí. Všude jsou západní díly. Ani s elektronikou to není nejlepší. Již brzy začnou odstavovat počítačové systémy (nejsou náhradní díly) a problémy přijdou i do telekominukací. Z Ruska podle oficiálních čísel emigrovalo již 70 tisíc ajťáků a odhad je, že uteče ještě 30 tisíc. Neudrží ani kritickou infrastukturu.

No pak už jen detaily, že není cukr a není západní bělidlo na kancelářské papíry, které se prodávají žluté, už jsou jen k pousmání.

4 0
možnosti
OK

Ještě že jste výslovně zmínil Rusko, jinak bych si myslel že píšete o EU. Hlavně ty ceny aut, náhradní díly. Inflaci raději nebudem zmiňovat vůbec :-)

2 1
možnosti
Foto

Z fyziky je jasný zákon akce a reakce. Rusové dodávali Evropě suroviny a ta zase vracela peníze a hlavně výrobky. Na výrobky zapomeňme ( nahrazuje Čína a Asie) a bereme suroviny a platíme. Pokud ale odmítneme platit v jejich měně a oni tedy přeruší dodávky surovin se stane co? Asi se zvýší ceny, protože Evropa bude chtít stůj co stůj zajistit průmysl. Příklad. Lakovna nabarví karoserii a dá ji do plynové sušárny usušit. Bez plynu nedá, zastaví výrobu a propustí lidi. To samé udělají desítky subdodavatelů. No, a pak přijde domino známé z 90. Ten nezaplatí tomu, tím nebudou peníze pro dalšího atd. A pak přijdou věřitelé, že už nám nechtějí půjčovat ať jim vrátíme peníze? To hrozí hospodářským rozvratem známým z 30. let. K tomu nedostatek potravin ( není i embargo na hnojiva z Běloruska, významného exportéra draselné soli?) a holomajzna je na Světě. Politici v Evropě jsou lidé ne do deště! Horší je, že když se nedaří, volí lidé slibotechny! Populisty, komunisty, národní socialisty a všechny -isty! Spoustu let jsem odžil v totalitě, pak dlouhé a šťastné období a teď? Abych zase nedožil v totalitě?!

4 0
možnosti
PN

Existuje ale i druhá strana. Je velmi problematické, zastavit těžbu ropy i plynu na otevřeném ložisku. Pokud to nikdo neodebírá, můžeš to vylévat na zem a pouštět do vzduchu, ale proces těžby nepřerušíš a následně nezprovozníš. Rusko je na ropě hodně závislé, na plynu méně. Je to ekonomika, co vyváží suroviny a dováží téměř vše. Sice se o tom nepíše, ale dodávky na Rusko zastaily nejvýznamnější firmy, které dodávají technlogie k těžbě. Bez nich se začne hroutit i těžební průmysl.

0 0
možnosti
LN

L83u96d35ě67k 23N87o59v78ý

2. 5. 2022 21:37

Mě spíš překvapuje, že už v prvních týdnech sankcí se dostali do takových problémů, že zaplatili splátku se zpožděním 28 dní. I přes to, kolik peněz jim teče za plyn. To jsou na tom naopak hůř, než bych čekal.

1 0
možnosti

No, díky tomu, že jste celou situaci nesledoval dost pozorně nevíte, že peníze za plyn a ropu jim chodily na zmrazené účty, takže s nimi nemohli manipulovat. Tak teď se platí přímo na jejich účet, kde jsou mimo vliv sankcí. A kdo neplatí (Polsko a Bulharsko) plyn nedostane.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Stát dá tři miliardy na větrné elektrárny. Ministerstvo vypsalo dotační výzvu

14. června 2024  13:46

Stát poskytne tři miliardy korun na výstavbu větrných elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu...

Ministr Habeck jede do Číny žehlit cla na elektromobily. Němcům se nelíbí

14. června 2024  12:50

Německá vláda se v dalších dnech bude snažit zabránit tomu, aby nová cla Evropské unie vůči čínským...

Fanouškům Anglie a Srbska prodají jen „ředěné“ pivo. Šikana, zní z Ostrovů

14. června 2024  11:35

Nedělní utkání základní skupiny fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem je podle organizátorů vysoce...

Křetínský může koupit podíl v divizi ThyssenKrupp, povolil německý regulátor

14. června 2024  11:28

Německý antimonopolní úřad schválil plán investiční skupiny EP Corporate Group (EPCG) českého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!