ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Omezovat těžbu ropy budeme dál, shodli se členové OPEC. Ceny neklesnou

  • 12
Ropa začala zdražovat. Důvodem je podle analytiků prodloužení dohody o omezení dodávek na trh o devět měsíců. V pondělí se na tom dohodli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) vystoupila na pětitýdenní maximum, nad 60 dolarů za barel.

V úterý by měl OPEC o prodloužení jednat s dalšími předními producenty mimo kartel v čele s Ruskem. Trhy očekávají, že ke stejnému závěru dojde v úterý i širší skupina nazývaná také OPEC+. Saúdská Arábie a Rusko, dva největší těžaři celé skupiny, se již o víkendu shodly na tom, že v omezování dodávek je zapotřebí pokračovat.

Již v pondělí ráno, krátce po deváté hodině SELČ, stoupla v reakci na možné prodloužení dohody cena ropy o 2,7 procenta na 60,06 dolaru. Severomořská ropa Brent pak vykázala nárůst o 2,8 procenta na 66,56 dolaru za barel.

OPEC a jeho spojenci se loni v prosinci dohodli na snížení dodávek ropy na trh asi o 1,2 milionu barelů denně. Cílem bylo zabránit prudkému propadu cen ropy a nárůstu těžby v USA. Spojené státy americké totiž překonaly Rusko a Saúdskou Arábii a staly se největším světovým těžařem. 

Samotný OPEC se zavázal snížit těžbu o 812 000 barelů a jeho spojenci včetně Ruska o dalších 383 000 barelů denně. Dohoda byla sjednána na prvních šest měsíců letošního roku, její platnost tak v neděli vypršela.

Cena ropy v dolarech za barel (přibližně 159 litrů)
BurzaTypKontraktAktuální cenaPředchozí závěr
Londýn - ICEBrentzáří66,5664,74
New York - NYMEXWTIsrpen60,659,38

Podle analytiků by se však ceny ropy mohly dostat pod zvýšený tlak kvůli zpomalujícímu růstu světové ekonomiky, zvláště vlivem obchodního sporu mezi USA a Čínou, a vysoké těžbě ve Spojených státech, které se k dohodě o omezení dodávek nepřipojily.

,