Koření (ilustrační foto)

Koření (ilustrační foto) | foto: SXC

Kmín na pizzu? Roboti navrhují nová koření, která člověka nenapadnou

  • 29
Co mají společného toskánské kuře, jemná vepřová svíčková s příchutí bourbonu a neworleanská klobása? Jde o nové kořenicí směsi, které vymyslel největší světový výrobce koření s pomocí umělé inteligence.

Gigant ve výrobě koření McCormick, který vyvíjí příchutě pro potravinářský průmysl, strávil čtyři roky „chroustáním“ 40 let záznamů o různých chutích a příchutích. Pomocí technologie strojového učení přichází s novými chuťovými kombinacemi, které lidské odborníky dosud nenapadly. Koho by například napadlo okořenit si pizzu kmínem? Někteří tradiční konkurenti však tak tímto postupem tak ohromeni nejsou. 

Neelam Verhomalová ze severoindického města Jodhpur spolu se svou matkou a šesti sestrami provozuje kořenářskou firmu Mohanlal Verhomal  Spices. Výrobě koření s pomocí umělé inteligence se směje. Pro ní je tvroba kořenicích směsí opravdovým lidským uměním. „Můj otec Mohanlal byl vědec a vynálezce a každé koření, ze kterého vytvářel směsi masala, chemicky testoval. Matka pak koření testovala v praxi doma. Byl to velký rozdíl,“ říká.

Společnost McCormick a její technologický partner IBM Research se tak pouštějí na tenký led. Koření nejsou jen o chuti, jsou součástí kultury, dědictví a historie. Je tu místo pro umělou inteligenci? ptá se autor článku na serveru BBC.

Hamed Faridi, hlavní vědec firmy McCormick vysvětluje, že důkladná analýza desítek tisíc dříve použitých kořenicích směsí jim pomáhá daleko rychleji vyvinout nové příchutě. Lidé, kteří je vytvářejí, se také mohou stát daleko dřív odborníky tam, kde to dosud trvalo i 15 let.

Nenechte se podvést a koření kupujte vcelku, radí expertka na potraviny

„Doma člověk má jeden dva druhy čerstvého česneku a sušený česnekový prášek. Lidé v McCormicku ale pracují s 50 různými druhy česneku. Navíc zohledňují požadavky typu, aby byl výrobek halal nebo košer, neobsahoval geneticky modifikované příměsi nebo moc soli, stejně tak, aby vyhovoval regulatorním požadavkům,“ popisuje expertka IBM Robin Lougeeová.

Umělá inteligence se dá také použít pro návrh na nahrazování koření, které není zrovna dostupné. Ne vždy je ale dostatečně inteligentní. Třeba z jednoho receptu na cajunskou rýži robot úplně vynechal rýži.

Historička v oboru potravinářských technologií Nadia Berensteinová říká, že ve světě nepřeberné nabídky jídla a pití a rostoucí konkurence je třeba neustále přicházet s novinkami. A bitevním polem je chuť.

Neelam Verhomalová uznává, že někde může technologie pomoci. Například při výpadku dodávek některé ingredience může robot vymyslet, čím konkrétní koření nahradit.