Lídři EU se na pomoci Řecku shodli ve čtvrtek. Obávají se, že problémy Řecka ohrozí celou eurozónu.

Lídři EU se na pomoci Řecku shodli ve čtvrtek. Obávají se, že problémy Řecka ohrozí celou eurozónu. | foto: Evropská komise

Řekům se hrnou nabídky s pomocí, přispět chce i MMF

  • 25
Mezinárodní měnový fond nezůstal pozadu za Unií a nabídl Řecku pomoc s jeho dluhy. Atény si prý mají samy říci, jak by měla záchrana vypadat. Nabídka měnového fondu tedy není o nic konkrétnější než čtvrteční prohlášení zástupců Evropské unie, že Řecku pomohou.

"Máme vůli i prostředky na to, abychom Řecko podpořili takovým způsobem, jaký budou řecké úřady považovat za vhodný," řekl v Bombaji první náměstek hlavního ředitele MMF John Lipsky. V Indii se účastní mezinárodní konference o centrálním bankovnictví.

Jenže Unie po pomoci MMF netouží. Chce sice využít jeho zkušeností, ale už ne peněz.

Řecko se potýká s obrovskými dluhy a bez pomoci by nejspíš zbankrotovalo. Optimistická nejsou ani aktuální data o výkonu řecké ekonomiky, která namísto očekávaného zlepšení spadla o 2,6 procenta.

Snahu Unie prý maří Němci

V zemi se chystají obrovské škrty ve státních výdajích. Kromě zmrazení platů státních zaměstnanců se budou například zvyšovat daně a lidé budou chodit do důchodu později, než byli dosud zvyklí.

Britský list Guardian vidí příčiny nejasné pomoci Řecku ze strany EU v postoji Německa. Snahu o konkrétní plán finanční pomoci podle listu zmařila kancléřka Angela Merkelová.

"Německo v otázce finanční pomoci (Řecku) zcela jednoznačně šlape na brzdu. V právních záležitostech i v principu," cituje Guardian jednoho z vysokých činitelů EU.

Ve čtvrtek se v Bruselu konal mimořádný summit Evropské unie, jehož hlavním tématem byl postoj Unie k silně zadluženému Řecku. Lídři EU sice uvedli, že Aténám posílají jasnou zprávu solidarity, žádný konkrétní návrh pomoci ale Řecku nenabídli. - čtěte Pomůžeme Řecku, shodla se EU. Neřekla ale jak

To se také záhy odrazilo na finančních trzích, kde rychle vyprchala euforie a euro se vrátilo k poklesu.

,