Německá kancléřka Angela Merkelová (27. září 2009)

Německá kancléřka Angela Merkelová (27. září 2009) | foto: AP

Řecko má na dosah 22 miliard. Poskytne je Německo

  • 14
Předlužené Řecko už pomalu může záplatovat svůj dluh penězi z Německa. Pomoc 22,4 miliardy eur schválil kabinet Angely Merkelové, zákon je nyní na cestě do Parlamentu. Ostrovní stát tak má jako první na dosah peníze od nejhlasitějšího odpůrce pomoci.

Německá pomoc (v přepočtu 572 miliard Kč) je podílem na zahraničních úvěrech v celkové výši 110 miliard eur. Ty mají během následujících let napravit chatrný stav hospodaření Řecka.

"Reakce v podobě tohoto návrhu zákona neznamená jen, že pomůžeme Řecku, ale že stabilizujeme euro jako celek," prohlásila kancléřka, podle níž je to i v zájmu Němců. Poučení z řecké krize vidí Merkelová ve zpřísnění regulace finančních trhů a vytvoření nezávislé evropské ratingové agentury.

Zákon musí ještě odsouhlasit obě komory německého parlamentu a podepsat prezident. Očekává se, že se tak stane tento týden.

Letos chce Berlín Řecku pomoci částkou 8,4 miliardy eur, kterou poskytne státní rozvojová banka KfW. Peníze tak nepůjdou ze spolkového rozpočtu.

Peníze poskytnuté státy MMF a eurozóny bude Řecko čerpat během následujících tří let, z toho státy eurozóny dají dohromady 80 miliard.

Myslíte si, že Řecko zkrachuje?

celkem hlasů: 40869

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 24. května 2010. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 34980
Ne
Ne 4511
Nevím
Nevím 1378
,