VIDEO: Polská mincovna ukázala první létající peníz. Název má po vesmírné lodi

  • 9
Polská mincovna, výrobce oficiální polské měny, jako první na světě minulý týden představila „létající minci“. Díky skrytému motoru uvnitř se dokáže vznášet v magnetickém poli mezi ní a základnou. Její hodnota činí asi 11,7 polského zlotého, do běžného oběhu však nepůjde.

Mince se jmenuje UFO MP-1766, a to kvůli své podobnosti s vesmírnou lodí z vědeckofantastické literatury a odkazu na rok založení mincovny. Ve tmě dokáže svítit díky fluorescenční barvě, píše web Notes from Poland.

Její nominální hodnota je 1 766 kamerunských franků, což odpovídá přibližně 11,70 polského zlotého nebo 2,69 EUR, tedy asi 68 korunám. „Její skutečná hodnota je však výrazně vyšší než nominální“, uvádí mincovna.

Z čeho jsou české mince? Kromě oceli třeba z niklu, mosazi a mědi, říká výrobce

Polská mincovna prototyp představila minulý týden na Technickém fóru v Berlíně. Na trh ji uvede až letos na jaře.

„Nemůžeme jednoduše vytvořit minci, která půjde do oficiálního oběhu, protože právo vydávat peníze mají pouze centrální banky,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza Łukasz Karda, ředitel oddělení technického a výrobního plánování mincovny.

„Proto existuje obchodní model navazování kontaktů s poněkud exotickými zahraničními bankami, v tomto případě s Kamerunskou bankou,“ dodal.

Nápad byl spontánní

Podle Kardy mincovna přemýšlela, čím účastníky Technického fóra překvapit, a sestavila tým odborníků z různých oddělení od marketing po výrobu. „Nápad byl spontánní, nahodilý: ‚Pojďme vyrobit létající minci‘,“ říká.

V Praze se draží unikátní stomilionová sbírka mincí. Podívejte se

„Zpočátku to znělo jako dobrý vtip, ale s každým dalším dnem bylo jasné, že na tento úkol máme. Našli jsme správnou technologii a fungovalo to. Práce šla hladce, výroba šla rychle.“

Není to poprvé, co polská mincovna vydala netradiční minci. Už dříve představila první „prostorovou minci“ a mince ve tvaru válce. Běžně pak vyrábí pamětní mince a oficiální a heraldické pečeti a pamětní medaile a insignie pro místní úřady.