Premiér Jiří Paroubek

Premiér Jiří Paroubek | foto: Radek Míča, MF DNES

Paroubek: Euro zavedeme v kurzu 25 korun

  • 106
Premiér Jiří Paroubek odhadl při návštěvě Maroka kurz, za který by podle něj mělo v roce 2010 Česko vyměnit korunu za eura. Podle premiéra by se tento kurz měl přiblížit 25 korunám za euro.

„Myslím si, že to bude k datu vstupu do Evropské měnové unie k 1. lednu 2010, že se (koruna) přiblíží k částce 25 korun za euro,“ řekl Paroubek. Na dotaz, jestli koruna této hodnoty dosáhne, nebo se jí přiblíží, uvedl, že to už nehraje roli.

Ministerstvo financí ani ČNB zatím směnný poměr korun za eura nekomentují. Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy se pevný koeficient, podle kterého se koruny přepočítají na euro, určí zhruba půl roku před přechodem na společnou evropskou měnu.

Podle analýzy České spořitelny z loňského října je pravděpodobné přijetí eura v Česku až v roce 2013 při kurzu 25,60 Kč za euro. „Rozhodnutí o roku 2010 je třeba chápat jako oznámení, že „dříve se to nestihne“. Rozhodně jej nelze chápat jako kredibilní závazek, že se přijetí stihne v roce 2010,“ uvádí se v analýze.

Premiér počátkem ledna rozvířil ekonomické debaty i další svou prognózou. Výkon hospodářství podle něj v příštích letech poroste až o osm procent ročně. - více zde

,