Diskuze

Mocný prezident, potíže pro ekonomiku. Parlamentním systémům se daří lépe

Demokracii nejvíce prospívá, pokud je ústřední institucí státu parlament. Britští vědci nyní spočítali, že tento ústavní systém také svědčí národnímu hospodářství. Podle jejich dat jednoznačně vítězí nad prezidentskou demokracií. Prezidentský systém na rozdíl od parlamentního snižuje růst, zato ceny rostou rychleji.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Nemocny president, to jsou pak jeste vetsi potize pro ekonomiku;-D

0 0
možnosti

Jj, proto jsou USA a Rusko velmocemi číslo 1. A kdo je zde dále Čína? Další parlamentní demokracie jak vyšitá.

1 0
možnosti
TS

Rusko rozhodně není velmocí číslo 1. Čína ve srovnání vůbec není, protože se nejedná o demokracii. Ohledně USA jsou velcí a silní, to ano, ale jejich statistiky per capita možná nebudou tak úžasné jako třeba nizozemské nebo německé.

Zpráva totiž neříká, že prezidentské systémy nefungují, ale to, že parlamentní systémy vykazují o trošku rychlejší růst.

Moc se mi ale nezdá, že by skutečně dokázali výzkumníci správně započítat vliv prostředí. Tropická Brazílie se bude chovat určitě hodně jinak než chladné Norsko. Počet obyvatel je taky nesrovnatelný. Možná je jeden systém lepší pro menší země a druhý pro větší země... Je tu spousta prostoru pro další výzkum

0 0
možnosti
TB

Korelace není kauzalita

0 0
možnosti
TH

Jestli byla soucasti vyzkunu i Venezuela, tak je to jasme, to prezidentske systemy nemohou dohnat, a ona vestsina latinske Ameriky na to neni taky nijak slavne. Mohli srovnava stabilni prezidentske demokracie se stabilnimi parlamentnimi a bylo by to uplne jinak.

4 1
možnosti
TH

A co teprv kdyz je prezident nemocny notor.

1 2
možnosti
SN

Ani bych neřekl, že parlamentním systémům se daří lépe a i tam kde je mocný prezident tak není vše na něm ale musí spoustu věcí řešit s parlamentem

0 0
možnosti
MS

M50a28r22c66e92l 11S74u71p

7. 4. 2019 14:30

Proto je potřeba se také zamyslet nad způsobem řízení celé EU. Neustále probíhá proces hlubší integrace států EU. Evropská komise má mnohem větší moc než Evropský parlament a je volena pouze velmi zprostředkovaně. Evropské vlády a parlamenty musí zapracovat její schválené návrhy do svých zákonů. Tvrdit proto, že některé evropské státy mají čistě parlamentní demokracii mi připadá příliš smělé.

1 0
možnosti
DA

Hloupý titulek. Porovnejte o kolik narostl počet pracovních míst v USA po zvolení Trumpa s tím jak to bylo za Obamy. Ono záleží, zda má prezident fištróna, nebo je to neschopná loutka.

A porovnejte Francii, kde má prezident více pravomocí než u nás a deficitní rozpočet mají už cca 35 let.

8 1
možnosti
JK

J84a94n 91K84r49u35p68k56a

7. 4. 2019 13:54

Myslet si, že nějaký jedinec je osvícený a nositel té pravé pravdy, a proto má vládnout všem, je pořádně nebezpečná a naivní idea.

1 0
možnosti
RM

Ovšem myslet si to o kolektivu je ještě naivnější. Znáte to, dav má inteligenci nejhloupějšího jedince.

0 1
možnosti
JR

J24a41k31u56b 32R23o40u72s

7. 4. 2019 13:14

Je to přesně tak, jak uvádí článek. A proto je ekonomika ČR nebo Francie mnohem silnější, než třeba ekonomika USA nebo Německa.

2 0
možnosti
MG

A ceny také u nás rostou mnohem pomaleni, než v USA. Například ceny bydlení tam za poslednich 15 let nikde neklesly.

0 0
možnosti