ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Německou veřejnou dopravu v pátek ochromí stávky. Odbory chtějí vyšší platy

  • 3
Odborový svaz Verdi a sdružení DBB plánují během pátku paralyzovat veřejnou dopravu hned v několika německých městech. Odboráři chtějí vyvinout tlak na kolektivní zvýšení platů a akce se mají dotknout hlavně Hesenska, Severního Porýní-Vestfálska, Bádenska-Württemberska, Saska, Dolního Saska a Porýní-Falce.

Cílem protestů je navýšení příjmů zaměstnanců. Odboráři požadují o 10,5 % vyšší platové ohodnocení, přičemž určitým skupinám se mají příjmy zvednout alespoň o 500 euro za měsíc (asi 12 tisíc korun). Odbory vyjednávají se zaměstnavateli už několik týdnů, ale stále se nepodařilo dosáhnout vzájemné dohody. Protesty mají podle nich tuto situaci změnit, jak informoval německý deník Bild.

Odbory před pár dny odmítly nabídku zaměstnavatelů, která obsahovala navýšení platů pracovníků ve veřejné dopravě i dalších státních sférách v průměru o pět procent a mimořádnou jednorázovou odměnu pro ně ve výši 2 500 euro, což je v přepočtu zhruba 60 tisíc korun. Nynější stávka se má dotknout i velkých měst, mezi které se řadí kupříkladu i Mnichov.

Nabídku označilo vedení svazu Verdi za „facku do tváře zaměstnanců“ a němečtí odboráři požadují mnohem vyšší mzdový nárůst. Další kolo vyjednávání je plánováno na konec března. Vyšší mzdy by se v případě úspěchu týkaly zhruba 2,5 milionu pracovníků. Kromě zaměstnanců ve veřejné dopravě jde kupříkladu také o zdravotní sestry, hasiče nebo popeláře.

Akce se mají konat současně s celosvětovou stávkou klimatického hnutí Fridays for Future. „Chceme naše protesty spojit s několika desítkami akcí tohoto hnutí po celém světě. Změny v dopravě totiž nebudou z našeho pohledu možné bez potřebných investic i do kmenu zaměstnanců,“ uvedla pro deník Bild zástupkyně svazu Verdi, kterou je Christine Behleová.

Vyjednávání o vyšších mzdách ale už několik týdnů doprovází i dílčí výstražné protesty, a to v mnoha městech po celém Německu. V uplynulých týdnech do značné míry ochromily třeba provoz letiště v Düsseldorfu nebo v Kolíně nad Rýnem.

Ve čtvrtek bylo v Německu zrušeno bylo přes 300 letů a dalších několik desítek spojů bylo přeloženo na jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.