Zaměstnanci železnic protestují před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem během...

Zaměstnanci železnic protestují před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem během celonárodní stávky, kterou svolal německý odborový svaz Verdi kvůli sporu o mzdy. (21. dubna 2023) | foto: Reuters

V Německu vyšli do stávky i železničáři. Omezení se dotknou spojů do Česka

  • 5
Na německých železnicích proběhne v pátek od rána do jedenácté hodiny výstražná stávka za vyšší mzdy. S dopady musí počítat i cestující v Česku, neboť dálkové spoje do Německa nepojedou. Problémy budou mít i přeshraniční regionální vlaky. V Německu navíc druhým dnem pokračuje výstražná stávka odborů Verdi na letištích.

Stávka na železnici, kterou na dobu od třetí do jedenácté hodiny dopolední naplánovaly železniční a dopravní odbory EVG, bude mít rozsáhlý dopad na cestující. Pátek je totiž dopravně nejrušnější dnem týdne, na což upozornily i německé dráhy Deutsche Bahn (DB). Ty stávku kritizují jako zbytečnou, neboť jednání o mzdách zatím nezkrachovala a pokračují.

Odbory EVG pro zaměstnance požadují mimo jiné zvýšení měsíčního příjmu minimálně o 650 eur (přes 15 000 Kč). Dráhy DB počítají s tím, že stávka bude mít masivní dopad na veškerý železniční provoz v Německu.

Stávka ochromila provoz na německých letištích, zrušeny byly i lety do Česka

Počítat s problémy musejí i cestující v Česku. Dálkové vlaky Českých drah (ČD) pojedou do poslední stanice na českém území a regionální vlaky pak budou v běžném provozu jen v Česku.

Stávky jsou i na letištích

S delší čekací dobou, se zpožděními a s rušením letů se již od čtvrtka potýkají cestující na letištích v Düsseldorfu, Hamburku a Kolíně nad Rýnem a v pátek se stávka rozšíří i na letiště ve Stuttgartu.

Západoněmecké letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu z původně plánovaných 211 letů zrušilo v pátek 66 odletů a 59 příletů. Ve čtvrtek, kdy stávka začala, tento vzdušný přístav odřekl 168 z 204 letů. Letiště přitom varovalo, že dnešní bilance zrušených letů nemusí být konečná. S Kolínem nad Rýnem/Bonnem má přímé spojení pražské Letiště Václava Havla, odpolední linka byla ale pro pátek v obou směrech zrušena.

Letiště v severoněmeckém Hamburku pro pátek zrušilo všech 156 původně plánovaných odletů. Ze 157 chystaných příletů jich bylo 47 zrušeno. Düsseldorfské letiště kvůli zrušeným letům, zpožděním a odkladům vyzvalo cestující, aby si předem zjistili u svých dopravců, zda se problémy netýkají i jejich spoje. Z Düsseldorfu byl odřeknut mimo jiné dopolední let do Prahy.

Ke stávce, která začala ve čtvrtek, se v pátek připojila letiště ve Stuttgartu a Karlsruhe/Baden-Badenu. „Po celý den se kvůli stávce neuskuteční žádné odlety, přílety do Stuttgartu jsou možné,“ oznámilo letiště.

Letiště v Karlsruhe/Baden-Badenu uvedlo, že kvůli stávce bezpečnostního personálu musejí cestující počítat se značnými problémy v podobě dlouhých čekacích dob a náhlých rušení spojů. „Na příjezd na letiště si vyhraďte prosím více času, neboť stávka zasáhla i železnici. Autobusové linky na letiště ale jezdí podle řádu,“ uvedlo letiště.