Bezdomovkyně na ulici německého Düsseldorfu (15. března.2024)

Bezdomovkyně na ulici německého Düsseldorfu (15. března.2024) | foto: Profimedia.cz

Ztracená dekáda. Životní úroveň Němců je nejhorší od války, říká studie

  • 110
Energetický šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu vedl k největšímu propadu životní úrovně v Německu od druhé světové války. Pokles ekonomické produkce země je srovnatelný s finanční krizí v roce 2008, ukázala nová ekonomická studie. Pracovní dokument zveřejnilo německé Fórum pro novou ekonomiku.

Autoři ekonomické studie Isabella Weberová a Tom Krebs jsou bývalí ekonomičtí poradci německé vlády. Ve společném dokumentu, jehož cílem je zdůraznit hloubku hospodářské krize v zemi, uvádějí, že reálné mzdy se v roce 2022 propadly více než v kterémkoli jiném roce od začátku padesátých let.

AfD má v Německu slibnou budoucnost. Přetahuje voliče i komunistům

Podle jejich zjištění může neschopnost vlády ochránit tamější průmysl před prudkým nárůstem cen energií proměnit německá dvacátá léta jednadvacátého století ve ztracenou dekádu. „Propad životní úrovně, který Němci nyní zažívají, nemá od druhé světové války obdoby,“ říká autorka studie. Informaci přinesl deník The Guardian.

Ekonomové zdůraznili i potenciální nebezpečí vzestupu populistické krajně pravicové Alternative für Deutschland (AfD). „V době konfliktů, klimatické a geopolitické krize je vzestup této strany varovným signálem,“ říká jedna z autorek.. Přiznává, že faktory podněcující vzestup AfD přesahují rámec ekonomiky, ale zároveň nelze přehlédnout, jak bezprecedentní propad německého života šel ruku v ruce s rostoucí popularitou krajní pravice.

Weberová a Krebs rovněž poukázali na to, že dva výrazné vrcholy nárůstu podpory AfD v létě 2022 a 2023 reflektují období nejistoty německé vlády ohledně způsobu řešení dopadů šoků v cenách energií.

Čeká se další propad

Zjištění dvojice ekonomů podtrhují, do jaké míry se největší evropská ekonomika stále nedokáže vzpamatovat z ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podle prognózy Mezinárodního měnového fondu bude její růst v letech 2024 a 2025 nižší než růst kterékoli srovnatelné vyspělé ekonomiky s výjimkou Argentiny.

Ve vlastní zemi menšinou? Německo mění nízká porodnost a vysoká imigrace

V posledních třech měsících roku 2023 poklesla německá ekonomika 0,3 procenta, v prvním čtvrtletí roku 2024 se očekává její další stagnace. Autoři studie vypočítali, že reálné mzdy měřené proti předkrizovým prognózám klesly od dubna 2022 do března 2023 o čtyři procenta. Produkce se snížila o 4,1 procenta. Po započtení škod způsobených covidem byla skutečná německá produkce na konci roku 2023 přibližně o sedm procent nižší než předkrizová data. Reálné mzdy byly v roce 2023 o deset procent nižší než předkrizové údaje.

Isabella Weberová dříve působila v odborné komisi na vysoké úrovni, která byla německou vládou pověřena vypracováním návrhu cenové brzdy pro firmy a domácnosti v oblasti energií v roce 2022. Spoluautor studie, profesor Tom Krebs, byl v minulosti vedoucím poradcem na ministerstvu financí Olafa Scholze, nynějšího německého kancléře, uzavírá The Guardian.