Elon Musk a dogecoin

Elon Musk a dogecoin | foto: Reuters

Musk jde zase k soudu. Pro zisk a zábavu měl manipulovat s cenou dogecoinu

  • 34
Elon Musk čelí žalobě kvůli jeho podpoře kryptoměny dogecoin. Na federální soud v americkém Manhattanu se ve čtvrtek totiž obrátil investor Keith Johnson, který Muska žaluje o 258 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 6 bilionů korun. Obviňuje ho z toho, že za účelem pobavení a zisku uměle na svých sociálních sítích s touto kryptoměnou manipuloval.

Kromě Muska míří stížnost Keitha Johnsona i na i společnosti Tesla či SpaceX. Poškozený shromáždil i komentáře několika světově známých investorů, kteří v minulosti zpochybnili hodnotu této kryptoměny. Zařadil mezi ně i třeba pohled Billa Gatese či Warenna Buffeta. Informovala o tom agentura Reuters.

Výrobců elektromobilů Tesla, vesmírná společnost SpaceX a právník Elona Muska na žádost agentury Reuters o komentář dosud nezareagovali.

Keith Johnson podle svého obhájce chce Muskovi zabránit, aby dogecoin na svých profilech už nikdy nepropagoval. Po manhattanském soudu pak žádá, aby prohlásil obchodování s dogecoiny za hazard.

„Obžalovaní si byli od roku 2019 vědomi toho, že dogecoin neměl žádnou hodnotu. I tak ale dogecoin vehementně podporovali, aby profitovali z jeho obchodování. Musk jako jako nejbohatší muž světa přistoupil k manipulaci za účelem zisku a zábavy,“ stojí ve stížnosti.

Dogecoin se ve čtvrtek obchodoval za zhruba 5,8 centů. Maximálních hodnot dosáhl v květnu roku 2021, kdy se nakupoval až za 74 centů.