Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Jeho modely vyhledávaly...

Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Jeho modely vyhledávaly celebrity. (12. dubna 2024) | foto: Profimedia.cz

Zemřel návrhář Cavalli. Přírodní potisky a přízeň celebrit mu vynesly miliardy

  • 5
Ve věku 83 let ve Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Proslavila spolupráce s filmovými hvězdami, jakými byly Brigitte Bardotová či Sophia Lorenová. Zanechal po sobě o 45 let mladší ženu Sandru Nilsson a jmění v přepočtu 12 miliard korun.

Podle italské agentury ANSA byl Cavalli již delší dobu nemocný a v posledních dnech se jeho stav zhoršil. Před rokem se jedna z nejvýraznějších osobností italské módy druhé poloviny 20. století stala pošesté otcem. Miloval tlusté doutníky, ferrari a na míru rozepnuté košile, aby odhalil svou opálenou hruď.

Cavalli na začátku 70. let vynalezl a patentoval postup tisku na kůži a začal vytvářet patchworky z různých přírodních a zvířecích materiálů. Debutoval s těmito technikami v Paříži a okamžitě získal zakázky od takových značek jako Hermès a Pierre Cardin.

Začal se prosazovat díky spolupráci s filmovými hereckými ikonami té doby a jeho styl, který byl opakem minimalismu, si dokázal později získat i mladší celebrity, například Kim Kardashianovou, Jennifer Lopezovou, Naomi Campbellovou či Lady Gaga.

Týden módy v Miláně zakončily nádherné modely Armaniho i Cavalliho

Ani Cavalliho značce se však v 21. století nevyhnuly finanční problémy, které postihly také další italské módní dómy. V roce 2015 tak Cavalli prodal 90 procent kapitálu své firmy investičnímu fondu Clessidra, který ovšem nedokázal výrazně zlepšit hospodaření společnosti. V roce 2019 pak celou společnost odkoupil fond Vision Investments z Dubaje.

Cavalli má šest dětí: Tommaso a Christiana jsou z prvního a Robert, Sara a Daniele z druhého manželství. S druhou ženou Evou se rozvedli v roce 2010. Od roku 2014 byla jeho partnerkou o 45 let mladší modelka Sandra Nilsson. Vloni v březnu se jim narodil Giorgio.

,