(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Americký McDonald’s plánuje obří rekonstrukci za šest miliard dolarů

  • 25
Síť restaurací McDonald‘s v úterý oznámila plán na největší renovaci fastfoodů za poslední desetiletí. Za rekonstrukci většiny ze svých 14 tisíců amerických poboček hodlá utratit šest miliard dolarů. Modernizace by měla trvat do roku 2020

Moderní jídelny, nový design parkoviště, vylepšené digitální samoobslužné kiosky či nová technologie umožňující stolní servis. Do roku 2020 většina ze 14 tisíců amerických restaurací McDonald‘s „osvěží“ svůj interiér. 

„Novější restaurace postavené po roce 2010 budou stát několik tisíc dolarů, ty starší i milion dolarů,“ uvedl pro CBS News konzultant restaurací Richard Adams.

V Česku renovace končí

Rekonstrukci jednotlivých poboček, která bude stát šest miliard dolarů (asi 136 miliard korun), ze 75 % zaplatí jejich franšízanti. McDonald‘s pak doplatí zbytek. Ti, kteří si renovaci dovolit nemohou, budou nuceni svůj byznys prodat jinému franšízantovi, který za něj bude schopen zaplatit.

Kromě investic do modernizace představil McDonald‘s službu McDelivery a Uber Eats ve více než pěti tisících restaurací v USA, píše CNBC.

Českých poboček se rozsáhlé rekonstrukce netýkají. Sít naopak dokončuje již započaté renovace.

„V posledních dvou letech jsme zrekonstruovali 80 restaurací, přičemž se celková investice pohybovala ve stovkách milionů korun,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí McDonald‘s Zuzana Svobodová.

Rekonstrukce spočívala jak v renovaci lobby, tedy prostoru samotné restaurace, tak kuchyně.

„Měnil se pracovní postup. Zatímco dříve byly burgery připravované dopředu, v tuhle chvíli už se připravují až po objednání konkrétním zákazníkem,“ řekla Svobodová s tím, že poslední rekonstruovaná pobočka se bude otevírat v listopadu.

Legendární Big Mac letos slaví 50. výročí:

31. května 2018