ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Akcie marihuany stoupají. Konopné firmy se těší na tolerantního Bidena

  • 16
Po zvolení Joe Bidena novým americkým prezidentem začaly prudce stoupat akcie konopí. Pro mnohé je totiž Biden příslibem uvolnění předpisů a regulací, podle kterých by měly i další státy USA legalizovat marihuanu k rekreačnímu užívání.

Marihuana se nově smí legálně užívat v patnácti amerických státech, nově mezi ně patří Arizona, Montana, New Jersey a Jižní Dakota. Firmy, které se produkcí či skladováním konopí zabývají, tak nejspíš čekají dobré časy. 

„To, že Biden vyhrál volby je skvělé. Pozitivně to přispívá k dekriminalizaci a legalizaci marihuany,“ uvedl generální ředitel společnosti Canopy Growth David Klein pro CNN. Právě akcie Canopy Growth vzrostly v posledních týdnech o 6 procent.Podobně jsou na tom i společnosti Aurora Cannabis, kde byl zaznamenán nárůst o 25 procent a Tilray se 14 procent.

„Ukazuje se, že většina Američanů už je pro legalizaci marihuany. Užívání konopí se zkrátka stává společenskou normou,“ říká Klein. „Myslím si, že tlak veřejnosti v blízké době dožene Kongres k tomu, aby změnil pravidla týkající marihuany,“ dodává.

Demokraté volby prohráli, my zvítězili s náskokem, trvá na svém Trump

I přes veškerý optimismus ale čelí konopné odvětví překážkám na federální úrovni, a to především za předpokladu, že velkou část Senátu si udrží republikáni. Pokud by totiž v čele Senátu stál republikánský zástupce Mitch McConnell, marihuanová reforma by se zasekla na mrtvém bodě i přes Bidenovu výhru.

Firmy, které podnikají v konopném odvětví, mají navíc také potíže s financováním. Zákon z osmdesátých let jim totiž neumožňuje jejich podnikání financovat tradičním způsobem, jelikož je navržen tak, aby trestal drogové dealery. 

Kromě financování mají navíc společnosti potíže i s pojištěním svých podniků a kvůli nabízenému sortimentu nemají na státní pomoc v případě zásahu vyšší moci.