Zlatá slza pro mezinárodní výstavu EXPO 2010

Zlatá slza pro mezinárodní výstavu EXPO 2010 | foto: Dan Materna, MAFRA

Majitelé prodali zlatou kapku z Expa, tají za kolik

  • 45
Český vynález zlaté kapky, napojené na přístroj vyrábějící parfémy, se vydá z výstavy Expo 2010 v čínské Šanghaji na okružní cestu po muzeích světa. Kapka se spolu s celou "laboratoří" stala tahákem českého pavilonu a její tři majitelé a tvůrci ji už mají ve dvou exemplářích.

Jeden kus zůstane součástí celé české expozice, kterou si v minulých týdnech koupil od českého státu čínský státní podnik Farma československo-čínského přátelství za 33 milionů korun.

Za kapku ale farma platila zvlášť. Kolik stála, se vlastníci, což je česko-argentinský umělec Federico Díaz, pražský galerista Zdeněk Sklenář a podnikatel, lobbista a mecenáš díla Martin Ulčák, rozhodli utajit.

Tajemstvím jsou i náklady na kapku. "Důležité je, že jde o unikátní nápad," řekl MF DNES Sklenář.

Z pohledu na kapku jde vytvořit originální parfém

Kapka je zavěšena v laboratoři se švýcarským přístrojem snímající emoce. Stroj "změří" pocity člověka pozorujícího kapku a poté mu na základě jejich vyhodnocení namíchá v připravených flakonech parfém "na tělo".

Technologii roztavení zlata, kterým se pokryl hliníkový základ kapky, vytvořil dle vlastního know how český podnik Safina. Kapka měří 80 centimetrů na výšku a 50 na šířku, a její velikost odpovídá zhruba tuně zlata. Z ní měla být také původně vyrobena, vláda Jana Fischera k tomu ale nakonec z finančních důvodů nedala souhlas.

To se majitelům, kteří měli díky Ulčákovi zajištěno i financování a sjednáno pojištění zlata s britským finančním ústavem Lloyds, nelíbilo. Nakonec ale Díaz kapku odlil z hliníku a pokryl jen tenkou vrstvou zlata o váze pouhých 3,4 gramu.

"Toto množství, zvolené v situaci, ve které jsme se ocitli po odmítnutí vlády zapůjčit jednu tunu zlata, reflektuje odvahu a připravenost našeho národa podpořit kulturu a umění," podotkl k tomu Díaz, který v současnosti vystavuje svou novou realizaci z pingpongových míčků v muzeu Mass Moca v USA.

Číňanka, která uhodla váhu kapky, utratí výhru v Praze

Na tip, kolik váží zlato, jímž je kapka pokryta, byla v českém pavilonu vyhlášena soutěž, která byla včera uzavřena. S odchylkou menší než desetina váhy ji uhodlo devět lidí, všichni z Číny, a každý za to dostal šek na 50 tisíc juanů, tedy v přepočtu 150 tisíc korun.

To je zhruba desetinásobek zdejší průměrné měsíční mzdy. "Udělám večírek a za zbytek pojedu s dcerou do Prahy," řekla jedna z výherkyň, Lu Xian Zhi, která do českého pavilonu zašla náhodou.

Organizátoři české účasti Expa jsou s výsledky pavilonu spokojeni. Do dnešního dne do něj přišlo na 8,5 milionu lidí, což je vůbec nejvíc lidí v historii českých expozic na Expu.

Čína svážela návštěvníky z celé země

Kromě nápaditého pavilonu, v němž je kromě kapky dalším tahákem i expozice Zdeňka Sklenáře o čínském bohu Opičí král, udělal své i fakt, že je Expo v miliardové Číně.

Komunistická vláda, kterou výstava přišla na 58 miliard dolarů, na ni svážela návštěvníky ze všech koutů Číny, a tak i návštěvnost celého Expa překonala dosavadní rekordy. Na šanghajské výstaviště přišlo přes 70,5 milionu lidí a zájem je údajně stále takový, že pár dní před koncem výstavy byly celodenní vstupenky zdraženy ze 160 na 200 juanů, tedy zhruba 600 korun.

Expo končí 31. října a vstupenky na závěrečnou show jsou k dispozici už jen na černém trhu, který podnikaví Číňané rozjeli i s běžnými lístky.