Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová | foto: AP

Vydejme společné dluhopisy, navrhuje Lagardeová. Severní státy jsou proti

  • 84
Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová požádala ministry financí eurozóny, aby vážně uvažovali nad jednorázovou emisí společných dluhopisů, takzvaných koronabondů. S jejich pomocí by podle ní mohla eurozóna lépe bojovat s finančními dopady pandemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Lagardeová ve středu podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters při videokonferenci s ministry uvedla, že by měli vážně začít přemýšlet o emisi koronabondů, které by mohli využít spolu se záchranným fondem ESM. Skupina ale v tuto chvíli o společném dluhu nejednala.

Koronavirus ve světě

Další ze zdrojů potvrdil, že Lagardeová myšlenku předložila. Narazila však na odpor Německa, Nizozemska a dalších zemí ze severu Evropy, které jsou dlouhodobě proti vydávání společných dluhopisů, i když jasně řekla, že by to byla pouze jednorázová emise. 

Naopak myšlenku podporují země jižní Evropy. To ukazuje, jak je 19členná eurozóna stále rozdělena v názoru na sdílení nákladů na krizi.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) podle zdrojů neuvedla k případné emisi dluhopisů žádné bližší podrobnosti, jako je částka či právní způsob, jakým by bylo možné dluhopisy emitovat.

Ministři financí místo toho vyjádřili širokou podporu preventivní úvěrové lince z fondu ESM, která by mohla činit až dvě procenta hrubého domácího produktu země. Lagardeová podle úředníků považuje myšlenku jednotného programu ESM za dobrou pojistku.

,