Petr Kellner

Petr Kellner | foto: isifa / PPF/ V. Jirásek

Kellner se rozpíná v Rusku. Ovládl další síť s elektronikou

  • 12
Největší ruský řetězec s elektronikou Eldorado, který patří skupině PPF miliardáře Petra Kellnera, ovládl další síť se třemi desítkami obchodů s elektronikou v centrálním Rusku. Cena transakce nebyla zveřejněna, analytici odhadují její výši na 20 až 40 milionů dolarů, což je asi 382 až 765 milionů korun.

O transakci jako první informoval hospodářský list Vedomosti, bez dalších podrobností ji potvrdil mluvčí PPF Milan Tománek.

Podle zdrojů listu získalo Eldorado 28 obchodů ve 27 městech centrálního Ruska; loňský obrat obchodů činil 6,3 miliardy rublů včetně DPH (asi čtyři miliardy korun). Obchody pod hlavičkou Beringov, které vlastnili Sergej Suvorov a Alexej Gumenný, předloni vykázaly čistý zisk 486 milionů (asi 306 milionů Kč podle současného kurzu).

Beringov se podle expertů těší pověsti solidního středního hráče na trhu spotřebičů pro domácnosti a skvěle zapadne do Eldorada, které si potřebuje upevnit pozice na trhu. Síť je sice největším prodejcem bílé techniky počtem obchodů, ale tržbami ji už předloni předstihl konkurent M.video.

K 1. lednu Eldorado disponovalo 352 obchody, M.video 261. V prvním pololetí loňského roku obrat Eldorada činil 41,5 miliardy rublů, u M.video 54,8 miliardy.

PPF je mezinárodní investiční skupina, která podniká v oblasti realit, spotřebitelského financování a bankovnictví. Působí na trzích střední a východní Evropy a Asie.

,