Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jmění bohatých lidí ve světě vzrostlo o pět procent na 109,5 bilionu dolarů

  • 36
Jmění bohatých lidí loni vzrostlo i přes krizi na finančních trzích o pět procent na 109,5 bilionu dolarů. Majetky bohatých se rozrůstaly šestý rok po sobě. Bohatství rostlo nejvíc v rozvojovém světě.

Vyplývá to z výroční zprávy o globálním bohatství od konzultační firmy Boston Consulting Group. Ta monitoruje vývoj jmění spravovaného bankami a fondy.

Severní Amerika tentokrát v důsledku hypoteční a úvěrové krize zaostávala a majetky bohatých se zde zvýšily jen o necelá čtyři procenta proti devítiprocentnímu růstu v předešlém roce.

Naopak v rozvojovém světě bohatých rychle přibývá. Díky tomu se rozrůstají i řady dolarových milionářů - jejich počet vzrostl o jedenáct procent na 10,7 milionu.

Bohatství roste zejména v Asii, Tichomoří, Latinské Americe a na Blízkém východě. BCG proto bankám, fondům a makléřským firmám doporučuje, aby v těchto regionech výrazně expandovaly.

BCG uvádí, že 35 procent světového bohatství je v rukou jednoho procenta domácností.

Banka odhaduje, že letos si vyberou daň propady na světových trzích a světové bohatství vzroste jen o jedno procento proti ročnímu průměru 8,5 procenta v letech 2002-2007.