Švédský obchodní řetězec IKEA zastavil prodej lasagní s losím masem.

Švédský obchodní řetězec IKEA zastavil prodej lasagní s losím masem. | foto: Reuters

IKEA zastavila prodej losích lasagní, ve kterých se našlo vepřové

  • 59
Švédský nábytkářský řetězec IKEA zastavil ve svých obchodech v Evropě prodej mražených lasagní s losím masem. V jedné dodávce tohoto výrobku se totiž našly stopy vepřového. V sobotu o tom informovala stockholmská centrála společnosti.

Švédský dodavatel vyrobil pro firmu IKEA kolem 10 tisíc tun losích lasagní. Řetězec podle agentury Reuters jejich prodej zastavil ve svých obchodech v 18 evropských zemích poté, co testy belgických úřadů koncem března odhalily, že výrobek částečně obsahuje vepřové maso.

"V pátek jsme obdrželi potvrzení, že jedna výrobní šarže obsahovala malé množství mletého vepřového, které tvořilo zhruba procento celkového masa ve výrobku," uvedla podle Reuters mluvčí IKEA Tina Kardumová. Upřesnila, že špatná dodávka představuje kolem 17 tisíc balíčků lasagní.

Losí lasagne už nenabízí ani české pobočky. "Výrobek pro zákazníky v obchodních domech v současné době už není dostupný. V této chvíli budeme přemýšlet, co s tou dotčenou šarží uděláme a jakým způsobem by se to dalo využít," řekl iDNES.cz mluvčí české filiálky IKEA Petr Chadraba. Podle něj se přitom jedná o prodejově okrajový produkt.

IKEA v únoru podobně zastavila v řadě zemí včetně Česka prodej masových kuliček poté, co testy ukázaly, že výrobky, které měly být jen z vepřového či hovězího masa, obsahovaly až deset procent koniny. Tato skutečnost nebyla provázena zdravotními problémy zákazníků, ale byla hodnocena jako klamání spotřebitele.

,