Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cenové výkyvy kryptoměn mladé neodrazují. Láká je i finanční nezávislost

  9:40
Ačkoliv odvětví kryptoměn a nezaměnitelných tokenů (NFT) nikdo příliš nereguluje, lidí generace Z tato oblast velmi táhne. Jde hlavně o možnost rychlého zisku, která mladé lidi vždy lákala k investicím do rizikových aktiv. Generace Z oceňuje výrazné cenové výkyvy a decentralizovanou povahu digitálních aktiv.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Všichni mí kamarádi mluvili o kryptoměnách, a tak jsem se jednoho dne rozhodl, že bych se mohl taky zapojit a uvidím, jestli na tom taky můžu něco vydělat,“ říká BBC dvacetiletý Paxton See Tow. Stačil mu jen telefon a od nákupů kryptoměn za tisíce dolarů ho dělilo už jen pár kliknutí.

Kryptoměny jsou digitální měny, zatímco nezaměnitelné tokeny je způsob vlastnictví původního digitálního souboru. To je fenomén propagovaný jako digitální odpověď na sběratelství fyzických věcí.

Nejdřív zisk, pak ztráta

Zrovna před rokem Paxton koupil za 1 000 singapurských dolarů (zhruba 17 000 Kč) bitcoiny a prakticky okamžitě měl asi desetiprocentní zisk. Rozhodl se tedy, že své portfolio zečtyřnásobí. Pak ale cena bitcoinu začala klesat.

„Vždycky se říká, nakupuj, když jsou ceny nízko, prodávej, když jsou vysoko‘, já jsem ale udělal pravý opak. Dovolil jsem, aby mě ovládly emoce,“ připouští. Paxton tak přišel o 1 000 dolarů. Pak změnil strategii.

Konec snu o stabilní kryptoměně. Terra s lunou padly, investoři přišli o vše

Kelvin Kong, který je o něco starší a také začal s kryptoměnami, prodělal mnohem víc. V roce 2017 nejprve vydělal šestimístnou částku, o rok později ale přišel o více než půl milionu dolarů. „Přišel jsem o všechno,“ říká. „Myslel jsem si, že jsem král obchodníků. Byl jsem hodně namyšlený a nepředpokládal jsem, že by mě mohlo něco porazit, a tak jsem nakupoval dál,“ vzpomíná.

Kelvinovi nakonec na bankovním účtu zůstalo jen pár set dolarů. „Myslím, že jsem z toho měl depresi. Pomýšlel jsem i na sebevraždu,“ přiznává. Nyní říká, že rozmach obchodování kryptoměn a NFT mezi mladými lidmi ho znepokojuje. „Všichni nakonec o peníze přijdou,“ dodává.

Ztráta mladé neodrazuje

Zdá se ale, že ani příběhy o lidech, kteří na kryptoměnách přišli o velké peníze, mladé obchodníky neodrazují. Řada z nich se poprvé setkala s digitálními aktivy prostřednictvím her, které umožňují získat NFT či kryptoměny a ty použít i v rámci samotné hry, případně vyměnit za hotovost.

„Každé dítě si chce vydělávat hraním her,“ říká 23letý obchodník z Malajsie, který vystupuje pod přezdívkou YellowPanther. „To je sen mé generace,“ dodává.

Divoký západ finfluencerů. Radí, jak zbohatnout, nikdo je však nereguluje

Když loni v srpnu začal obchodovat s NFT, po měsíci se rozhodl, že se v práci vzdá pozice vedoucího marketingu a začne se obchodům s NFT věnovat naplno. „Práce mi brala moc času, osm až devět hodin denně, a mzda tam byla celkem nízká. U NFT jsem viděl obrovskou příležitost, a tak jsem to risknul,“ vypráví.

YellowPanther teď spolupracuje s 29letým Reshem Chandranem, který v Singapuru nabízí lekce obchodování s klasickými akciemi, kryptoměnami a NFT. S využitím populární hry Axie Infinity, která umožňuje i vyhrát kryptoměny, Chandran představuje investory převážně filipínským hráčům, kteří za poplatek hrají každý sám za sebe. Upozorňuje ale, že tento prostor je pole neorané.

Zájem o digitální aktiva vzrostl během covidu

Trend, kdy se mladí lidé vrhají na obchodování s kryptoměnami a NFT, za pandemie zesílil. „Trh procházel extrémními cenovými výkyvy, a když máte takové kolísání, máte na trhu i příležitost,“ říká profesorka financí z obchodní školy INSEAD Lily Fangová. „Mladí lidé zůstávali doma a z toho obchodování se stala téměř hra. Všechny tyto faktory k tomu vytvořily dokonalé podmínky,“ dodává.

Pro mnoho mladých rádoby obchodníků jsou k dispozici rady na internetových platformách, jako je YouTube, Twitter nebo Reddit. Třiadvacetiletý Brian Jung se chlubí jedním milionem sledujících na YouTube, ale ve srovnání s jinými influencery, kteří propagují kryptoměny, o rizicích spojených s těmito obchody mluví opatrněji.

Generace Z

je skupina lidí narozená zhruba od poloviny 90. let přibližně do roku 2010.

Vyrůstala tedy už v propojeném světě, v době, kdy už byl internet prakticky všude. Jsou zvyklí hrát online hry a s přáteli se setkávat virtuálně, bez fyzického kontaktu.

„Vždy se musím ujistit, že ke svým posluchačům promlouvám opatrně. Rozhodně nechci, aby videa lidem ublížila,“ říká Brian. Jeho rodina emigrovala z Jižní Koreje do Spojených států a Brian si myslí, že všechny tyto okolnosti mají vliv na to, jak investuje a jak mluví o penězích. „Naše rodina na tom nikdy nebyla finančně dobře, takže já se na to vždycky dívám spíš opatrně.“

Dvaadvacetiletou Jowellu Limovou na kryptoměnách láká vidina finanční nezávislosti. Jako žena je ve světě obchodování s kryptoměnami v menšině. Vlády po celém světě se chystají odvětví digitálních měn regulovat a Jowella doufá, že dají těmto transakcím i jasný právní rámec. „Regulační orgány budou nakonec muset najít kompromis a uvědomit si, že je to technologický pokrok, který nemohou ignorovat. Zvlášť když neustále prostupuje společností,“ dodává.

Vedle finančních ztrát je ale velkým nebezpečím i závislost. „Trh kryptoměn nikdy nespí, takže lidi to skutečně naprosto pohltí,“ upozorňuje pan Chandran.

Jeho slova potvrzuje i Andy Leach, který se v Singapuru specializuje na léčbu závislostí. Počet mladých lidí, zejména mužů, kteří podlehli vzrušení z obchodování kryptoměn a NFT, se podle něj skokově zvýšil. „Můžete sledovat, jak bitcoin stoupá a klesá, a celý ten proces, tu jízdu na horské dráze, ta maxima i minima, to všechno máte přímo v telefonu, nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.“

I když kvůli kryptoměnám přišli o peníze, Paxton i Kelvin se v tomto odvětví dovzdělali a k obchodování se vrátili. A Kelvin dokonce připouští, že by na těchto obchodech mohl být závislý. „Dá se to říct i tak,“ říká s úsměvem. „Já bych to ale nazval vášní,“ uzavírá.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...