Francouzské úřady odhalily koninu v zásilce hovězího masa z Nizozemska (ilustrační foto)

Francouzské úřady odhalily koninu v zásilce hovězího masa z Nizozemska (ilustrační foto) | foto: Reuters

„Čisté hovězí“ z Nizozemska obsahovalo koninu, odhalili ve Francii

  • 6
Francouzské úřady odhalily koninu v zásilce 320 tun masa označeného jako "čisté hovězí". Maso pocházelo z východní Evropy a do Francie se dostalo přes Nizozemsko, oznámila v pátek francouzská prokuratura. V zásilce, která přes Nizozemsko nešla, úřady koninu nenašly.

Francouzské úřady na koninu přišly při testech ve městě Cavaillon na jihovýchodě země. Maso mělo sloužit k výrobě polotovarů. Prokurátor Yannick Blanc řekl, že maso pocházelo z několika východoevropských zemí, především z Rumunska. Před převozem do Francie prošlo sklady nizozemských společností Draap Trading a Windmeijer Meat Trading.

Nejmenovaný činitel rumunského úřadu pro bezpečnost potravin už dříve uvedl, že podnik Draap Trading nakupoval koňské maso v Rumunsku. Společnost to však popřela. Prokurátor Blanc uvedl, že konina se vyskytovala prakticky v celé zásilce.

Ve várce, která byla do Francie dovezena přímo z Rumunska bez transitu přes Nizozemsko, ale prý nebyla. Nizozemský úřad pro bezpečnost potravin se k nejnovějšímu případu odmítl vyjádřit. Uvedl, že pokračuje vyšetřování podezřelého zásobovacího řetězce.

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, následně zasáhl další státy včetně Česka. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je však podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.

,