Airbus 330-200 v barvách Air France. Ilustrační foto

Airbus 330-200 v barvách Air France. Ilustrační foto | foto: Air France

Francie kvůli protestům žádá aerolinky: zastavte v úterý polovinu letů

  • 16
Francie má k aerolinkám neobvyklou prosbu. Chce, aby v úterý seškrtaly veškeré lety až o polovinu. Důvodem jsou protesty proti důchodové reformě, které narušily značnou část francouzské ekonomiky včetně zásobování čerpacích stanic.

Dopady to bude mít i na české cestující. "V souvislosti se zítřejší ohlášenou generální stávkou ve Francii byly České aerolinie nuceny zrušit úterní let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpátečný let OK 761. Všechny ostatní spoje do Paříže a Štrasburku se budou České aerolinie snažit vypravit podle platného letového řádu, je ale nutné počítat s dílčími zpožděními," sdělil Daniel Šabík z oddělení komunikace ČSA.

Zpoždění by se mohla dotknout i spojů do Španělska, Madridu a Barcelony, které přelétávají francouzské území. Cestující ze zrušeného spoje do Paříze jsou bezplatně překnihováváni na následující lety. "Tam, kde to bude provozně možné, nasadí společnost letouny s větší sedačkovou kapacitou," dodal Šabík.

Nejvíce zasaženo bude pařížské letiště Orly. Podle Úřadu pro civilní letectví DGAC se má právě tam počet letů snížit o zmíněných 50 procent. Na všech ostatních letištích má být počet letů snížen o 30 procent.

Ve Francii už několik dnů trvají protesty proti důchodové reformě, kterou prosazuje tamní vláda. V sobotu ve francouzských ulicích protestoval téměř jeden milion lidí.

Pokračují i stávky ve všech 12 francouzských rafineriích a dnes zahájili protestní akci řidiči nákladních vozů. Reforma počítá se zvýšením důchodového věku o dva roky.

, ,