Firmy mohou od Bruselu dostat hned dvě pokuty. Jednu za bránění kontroly, druhou v případě, že se prokáže podezřejní o vytěsňování konkurence. Ilustrační foto.

Firmy mohou od Bruselu dostat hned dvě pokuty. Jednu za bránění kontroly, druhou v případě, že se prokáže podezřejní o vytěsňování konkurence. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Firmy vlastněné PPF a J&T bránily kontrole bruselských inspektorů. Hrozí jim pokuta

  • 1
Společnosti Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors (dříve J&T Investment Advisors) bránily koncem listopadu 2009 kontrole inspektorů Evropské komise. K takovému závěru dospěla komise v předběžném šetření. Firmám hrozí, že dostanou pokutu ve výši jednoho procenta z jejich obratu.

Informovala o tom Evropská komise.

Energetický a průmyslový holding (EPH) je společným podnikem PPF Petra Kellnera a skupiny J&T. EP Investment Advisors je podle J&T součástí EPH a byla jí i v době kontroly.

Komise tvrdí, že pracovníci obou firem nezablokovali účet elektronické pošty, neotevřeli zabezpečené e-maily a přesměrovali příchozí elektronickou poštu.

"Pokud jde o elektronické dokumenty, právo na neomezený přístup do prostor společnosti a na pořizování kopií dokumentů souvisejících s podnikáním znamená, že inspektorům je třeba poskytnout hesla k zabezpečené elektronické poště," uvedla komise.

Brusel podezřívá EPH a ČEZ z vytěsňování konkurence

Společnost EPH zatím nechtěla informace komentovat s tím, že jí z Bruselu zatím nepřišlo žádné oficiální vyjádření.

Vyšetřování Bruselu se soustředí na aktivity skupiny J&T, které obě společnosti z velké části patří. V energetice EPH čelí spolu s energetickým gigantem ČEZ podezření, že vytěsňují konkurenci. Oba případy jsou ovšem od sebe oddělené a EPH a EP Investment Advisors tak teoreticky mohou dostat pokuty dvě, pokud by jim komise vinu dokázala.

"Pokud komise v rámci svého vyšetřování získá dostatečné důkazy, že došlo k protiprávnímu jednání, může uložit pokutu až do výše jednoho procenta celosvětového obratu společnosti," uvedla komise. Podle výroční zprávy EPH ve Sbírce listin holding v loňském roce utržil 7,22 miliardy.

Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors by nebyly zdaleka prvními firmami, které by Brusel za bránění vyšetřování pokutoval. V minulosti dostal pokutu 38 milionů eur (zhruba 960,5 milionu Kč) například německý energetický gigant E.ON, který se proti sankci dokonce odvolal, ale neuspěl.

,