Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finanční trh potřebuje vyšší dozor, shodli se lídři evropských ekonomik

  12:32aktualizováno  20:21
Představitelé Evropské unie, kteří se dnes sešli na summitu v Berlíně, se shodli na přísném dozoru nad všemi finančními trhy a produkty včetně takzvaných hedgeových fondů. Vyzvali také k zavedení sankcí proti daňovým rájům. S tímto předstoupí na londýnský summit G20.

Mirek Topolánek a prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | foto: ČTK

"Jsme přesvědčení, že tuto krizi můžeme vyřešit jen v případě, že budeme spolupracovat," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová, která dnešní summit uspořádala ve svém berlínském sídle.

"Naším cílem je znovu nastolit důvěru v trhy, což se zatím ještě nestalo. Chceme využít příležitosti, abychom z této krize vyšli posíleni novou finanční architekturou," uvedla Merkelová.

"Všichni máme, pokud jde o Londýn, velké ambice. Nemůžeme dopustit, aby zde opatření propadla," uvedl k summitu G20, tedy dvacítky nejdůležitějších vyspělých a rozvojových ekonomik francouzský prezident Nicolas Sarkozy a zopakoval slova Merkelové, že v opatřeních budou lídři EU postupovat společně. "Summit G20 bude historický," dodal Sarkozy.

"Opět jsme dnes zdůraznili přesvědčení, že všechny finanční trhy, produkty i účastníci musejí podléhat odpovídajícímu dozoru a regulaci, a to bez výjimek a ohledu na stát, odkud pocházejí," tvrdí lídři EU. 

Dohlížet nad trhy má Mezinárodní měnový fond. Tím podle Merkelové vznikne instituce globálního nadnárodního dohledu.

Ze sedmibodového plánu, jenž vzešel z berlínské schůzky, kromě toho také vyplývá, že prostředky MMF mají být zdvojnásobeny tak, aby mohla být zemím, které budou mít potíže s platební bilancí, poskytnuta rychlá a pružná pomoc. MMF má také spolu s Fórem pro finanční stabilitu dohlížet na naplňování závěrů světového finančního summitu G20 z loňského 15. listopadu, kdy se státy zavázaly dát světu nový finanční pořádek.

"Při řešení krize použijeme opatření, která nezkreslí ekonomiku. A nechceme se uchylovat k protekcionismu," dodala Merkelová.

Právě z protekcionismu byl před berlínskou schůzkou obviňován Nicolas Sarkozy. Právě s ním se hodlá odpoledne po skončení společného summitu Topolánek rovněž sejít i bilaterálně.

Dnes se berlínského summitu kromě šéfů vlád evropských mocností jako jsou Velká Británie, Itálie, Nizozemsko či Španělsko účastní také ministři financí včetně českého ministra Miroslava Kalouska, předseda Evropské komise José Barroso, šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, lucemburský premiér a šéf rady ministrů hospodářství a financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

Pět miliard eur z unijního rozpočtu

Topolánek, jenž se účastní jakožto předseda Rady EU, se ještě před summitem stačil narychlo setkat s Trichetem a Angelou Merkelovou.

S Merkelovou Topolánek podle jeho mluvčího pro EU Jiřího Potužníka hovořil mimo jiné o unijním plánu obnovy evropské ekonomiky a unijním příspěvku do něj. Podle návrhu Evropské komise by z unijního rozpočtu mohlo plynout pět miliard eur (téměř 145 miliard korun) na okamžitou pomoc pro rozvoj energetiky, venkova či podporu širokopásmového internetu.

Merkelová a Topolánek se zmínili také o ratifikaci lisabonské smlouvy a integraci západního Balkánu do EU. Ta je jednou z priorit českého předsednictví. Oba se údajně například shodli, že jejich podporu má při integračním úsilí Černá Hora.

S Trichetem Topolánek hovořil hlavně o problémech finančního sektoru a jejich obtížné předvídatelnosti.

Sedmibodový plán

1. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Fórum pro finanční stabilitu (FSF) mají být pověřeny k dohledu nad naplňováním akčního plánu z loňského summitu G20 ve Washingtonu.

2. Všechny finanční trhy, produkty a účastníci trhů, včetně hedgeových fondů a jiných soukromých investičních společností, z nichž může vzejít finanční riziko, musí být podrobeny přiměřenému dozoru a regulaci.

3. Je třeba vyvinout sankční mechanismy k lepší ochraně proti nebezpečí, jež vyplývají z nekooperativních soudních systémů, včetně daňových rájů.

4. Banky by měly v dobrých časech vytvářet dodatečné kapitálové nárazníky, aby byly v budoucnu lépe vyzbrojeny na špatné časy.

5. Na londýnském summitu je třeba aktivně podporovat rozhovory o globální Chartě pro udržitelné hospodaření, které spoléhá na tržní síly, ale zamezuje excesům. To nakonec povede k vytvoření globálního rámce.

6. Je třeba přijmout taková opatření k překonávání akutních krizí, která deformují konkurenci v co nejmenší míře. To účastníci berlínské schůzky očekávají i od dalších členů G20. Dále se zavázali, že nebudou přijímat protekcionistická opatření a že se budou zasazovat o rychlý průlom v jednáních Světové obchodní organizace (WTO) o liberalizaci v rámci katarského kola.

7. Prostředky MMF musí být navýšeny na dvojnásobek, aby mohl svým členům při potížích s platební bilancí rychle a pružně pomoci.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Cristiano Ronaldo už myslí na stáří. Investoval do portugalského porcelánu

17. června 2024

Portugalský fotbalový reprezentant Cristiano Ronaldo nemyslel před začátkem Eura jen na úvodní...

Emirates hledají letušky, lákají na nezdaněný plat i benefity. Jinde vyčkávají

17. června 2024

Letecká společnost Emirates během uplynulých dvanácti měsíců přijala 2 600 letušek. Podobný apetit...

Politici chtějí změny na ÚOHS, překopávají pravidla pro zakázky i soutěže

17. června 2024

Brněnský Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nejspíš čekají velké změny. Stát představil...

Čína vyšetřuje dovoz vepřového z Evropské unie. Ta se důsledků neobává

17. června 2024  15:06

Čína zahájila vyšetřování možného dumpingu ze strany dovozců vepřového ze zemí Evropské unie,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...