ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Filipínce trápí nedostatek cibule. Za kilogram nechají víc než za kuře

  • 6
Cibule je na Filipínách klíčovou složkou téměř každého pokrmu. Kvůli ničivým tajfunům z posledních měsíců je ale této plodiny nyní na ostrovech pomálu a její nedostatek se promítl už i do cen. Cibule na Filipínách totiž nyní stojí asi třikrát víc než kuře a její nedostatek odstartoval i četné pašerácké praktiky.

Jeden kilogram cibule se v pondělí na Filipínách prodával až za 600 pesos, což je v přepočtu zhruba 260 korun. Kilo kuřete přitom ve stejných obchodech stojí 220 pesos, tedy asi o 160 korun méně.

Země na jihovýchodě Asie se potýká s vysokou inflací. Spotřebitelské ceny tu v prosinci meziročně vyskočily o 8,1 procenta a podle tamějšího statistického úřadu je tempo zdražování největší za posledních čtrnáct let, píše web stanice CNN.

Filipínci si na ceny vehementně stěžují a sociální sítě tam v posledních dnech zaplavily četné příspěvky, ve kterých na problematickou dostupnost cibule upozorňují. I filipínský zákonodárce Joey Salceda pro CNN přiznal, že na ostrovech nyní mají nejdražší cibule na světě.

Cibule se tak stala horkým zboží i na černém trhu. Filipínští celníci v posledních dnech zabavili hned několik nelegálních zásilek cibule v hodnotě stovek tisíců dolarů. Před Vánocemi šlo třeba o zásilku z Číny za 364 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba devět milionů korun. Přepravci se tehdy snažili ukrýt dováženou zeleninu v krabicích od pečiva.

Nakupte brambory a cibuli do zásoby, prudce zdraží, upozorňují zelináři

Rekordně vysoké ceny podnítily zahájení řady oficiálních vyšetřování. Vložil se do toho i filipínský ombudsman Samuel Martires, který pro CNN řekl, že zkoumá možnost cenové manipulace. Senátor Sherwin Gatchalian pak vyzval k vytvoření speciální skupiny, která se pašováním cibule do země bude zaobírat.

„Pašování nepříznivě ovlivňuje naši ekonomiku, a to z hlediska ztrát vládních příjmů kvůli nevybraným clům. Potřebujeme důrazně vymáhat naše stávající zákony a tento problém účinně řešit,“ uvedl Gatchalian.

Pro cibuli nebo brambory z pole jezdí lidé i stovky kilometrů

Rex Estoperez, který je náměstkem filipínského tajemníka na ministerstvu zemědělství, v úterý řekl, že filipínská vláda se proti pašerákům snažila zasáhnout, ale problém i nadále přetrvává. Estoperez také dodal, že Filipínci každý měsíc spotřebují kolem dvaceti metrických tun této zeleniny.

Mezitím filipínský prezident Ferdinand Marcos jednorázové posílení dovozu cibule na ostrovy. Velká zásilka má dorazit do 27. ledna. Zvýšený dovoz by však měl být jen dočasným řešením a žádné další dodávky cibule ze zahraničí momentálně v plánu nejsou.

„V blízké budoucnosti můžeme jen doufat, že zmírníme tlaky na cenový růst cibule,“ uvedl CNN ekonom Nicholas Mapa z ING Bank a dodal, že nynější dovoz cibule ze zahraničí přichází pozdě, neboť ceny už nahoru vyletěly.