Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak někoho okrást snadno a rychle. Falešný inzerát vydělal 100 tisíc za den

  18:20
Tisíce lidí přicházejí každý den o peníze kvůli podvodným inzerátům na platformě Facebook Marketplace. Statistika banky TSB hovoří o škodě až 37,5 milionu liber ročně (jedna miliarda korun) jen v Británii. Podvodníci se na Facebook zaměřili kvůli obrovskému počtu uživatelů, mezi nimiž snadněji narazí na své oběti. A také tu chybí zabezpečení plateb, která používají jiné prodejní portály.

Samsung Galaxy S22 | foto: Luděk Vokáč, iDNES.cz

Mají to podvodníci na Facebooku opravdu tak jednoduché? Odpověď dal reportérům Daily Mailu zkušební falešný inzerát na nový telefon v hodnotě 760 liber. Zadali smyšlené jméno prodejce i jeho bydliště. Nemuseli na Facebooku projít žádnou bezpečnostní kontrolou, aby prokázali, že jde o skutečnou osobu, žádné osobní nebo bankovní údaje. Během pár minut zveřejnili následující inzerát: „Prodám Samsung S22 128 GB, ve skvělém stavu, odemčený. Prodej pouze z důvodu přechodu na novější typ. Cena 250 liber. Nic pro váhající.“

V obchodech se tento přístroj prodává za 759 liber. Za jediný den zareagovalo 827 lidí. A 16 z nich by okamžitě poslalo své peníze za nic. Nikdo z nich by zboží ani peníze nikdy neviděl – celkem 4000 liber, tedy přes 100 tisíc korun.

Při podobném pokusu na jiných prodejních platformách to podvodníci nemají tak snadné. Portál eBay vyžadoval platné doklady uživatele a bankovní údaje a odhalil rovněž, když se reportéři pokusili nahrát falešný řidičský průkaz. Na obchodním webu Gumtree museli zase u každého zadaného inzerátu opakovaně vkládat své osobní údaje. Web také intenzivně varuje své uživatele, aby byli při nákupech opatrní a dodržovali zásady bezpečnosti nákupů na internetu. Každý takový krok navíc podvodníky odrazuje. Na Facebooku jsou proto nejaktivnější.

„Každý, kdo má přístup k internetu, to zvládne zveřejnit falešný inzerát za pár minut. Nemusíte být součástí zločineckého gangu, mít hackerské schopnosti nebo zkušenosti s podvody,“ popisuje Tony Sales, spoluzakladatel organizace We Fight Fraud (Bojujeme s podvody). „Na Facebooku mají zločinci nejméně překážek a nejvyšší počet uživatelů, takže výnos z jejich podvodů je mnohem vyšší,“ dodal.

Pro upřesnění reportéři doplnili, že všechny zájemce o falešně nabízený telefon odmítli s tím, že zboží už bylo prodáno. I tak se někteří znovu ozývali, že jsou ochotni si i předplatit, kdyby se přístroj za podobnou cenu objevil v nabídce znovu.

Živná půda pro podvodníky

Prodejní platforma Marketplace na Facebooku se stala obrovsky populární v posledních letech. Původně se využívala pro přeprodej zboží v lokálních komunitách mezi sousedy. Přes internet se obchod domluvil a kupující pak za zboží zaplatil osobně prodávajícímu takříkajíc ve dveřích nebo na ulici. V takovém případě bylo podvodů jen minimum.

Rozeznat falešný inzerát od reálného na Facebooku není snadné.

Jak ale rostla obliba aplikace, obchody se začaly uzavírat i na větší vzdálenost a zboží se začalo posílat poštou. S tím začaly růst případy, kdy lidé zaplatili, ale zboží jim nikdo neodeslal. Podvodníci rychle zavětřili, že Marketplace je platformou, na které najdou statisíce potenciálních obětí a tím spíš narazí na někoho, koho se jim snadno podaří oškubat. „Většina podvodníků se už dnes nespokojí s jedním inzerátem, ale chrlí jich stovky a tisíce, aby oklamaly někoho z uživatelů,“ doplňuje Sales.

Nezajištěné platby

Kromě nedostatku kontrol k ověření prodejců nabízí Facebook Marketplace také malou ochranu kupujících při platbách. Na rozdíl od obchodních webů jako jsou eBay, Amazon a další, nemá Facebook vestavěnou platební službu. To znamená, že zákazníci na Facebooku často používají bankovní převody k přímému zasílání peněz, takže mají malou ochranu, pokud provedou platbu podvodníkovi.

Naproti tomu eBay vyžaduje, aby kupující nakupovali pomocí služby PayPal, která zaručuje vrácení peněz, pokud nákup nedorazí nebo neodpovídá popisu prodejce.

Amazon zase umožňuje uživatelům platit pomocí debetní nebo kreditní karty, což zákazníkům poskytuje větší ochranu spotřebitele, aby požádali svou banku o vrácení peněz, pokud položka nedorazí.

„Jsme přesvědčeni, že chybějící bezpečný platební systém na Facebook Marketplace je nesmírným rizikem pro miliony uživatelů, které musí Meta okamžitě řešit a převzít za něj odpovědnost,“ doplňuje Tony Sales ze spolku We Fight Fraud.

Facebook reaguje

„Facebook Marketplace je primárně místní seznamovací služba zahrnující hotovostní platby, takže neposkytujeme žádnou možnost platit nebo odesílat položky prostřednictvím naší platformy. Bohužel podvodníci používají stále sofistikovanější metody k podvádění lidí. Děláme kampaně na zvýšení povědomí spotřebitelů, jak odhalit podvodné jednání,“ reagoval mluvčí společnosti Meta.

22. května 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...