(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Na Facebook pouze se souhlasem rodičů. Francie omezuje sociální sítě

  • 3
Návrh francouzského zákona o ochraně osobních údajů zkomplikuje mladistvým přístup k sociálním sítím. Francouzi, jimž ještě nebylo 16 let, budou potřebovat k registraci na Facebooku, Twitteru či Snapchatu souhlas rodiče. Informoval o tom server deníku Le Figaro.

Návrh zákona o ochraně osobních údajů, který představilo francouzské ministerstvo spravedlnosti na středeční radě ministrů, ukládá francouzským dětem mladším šestnácti let novou povinnost. K registraci na sociálních sítích musejí doplnit souhlas rodičů. Opatření má chránit mladistvé před zneužitím jejich privátních informací. Zákon, který schválila francouzská vláda, projedná parlament.

Facebook umožní přes Messenger přístup dětem. Ale pod kontrolou rodičů

Le Figaro píše, že opatření má pomoci adaptovat francouzské zákony na nový evropský legislativní rámec. Poslanci evropského parlamentu schválili v dubnu reformu ochrany dat, jež má za cíl poskytnout občanům možnost zpětné kontroly a vytvořit tak vysokou a jednotnou úroveň ochrany osobních údajů v celé Evropské unii. Reforma mimo jiné stanovila normy vyžívání těchto informací pro policejní a soudní účely.

Zatím omezení platí jen pro třináctileté

V současné Francii je většina online služeb jako Facebook, Youtube či Instagram nepřístupná pouze dětem, jímž ještě nebylo 13 let. Ve Spojených státech musí internetové společnosti respektovat zákon o ochraně nezletilých v online prostředí (Children’s Online Privacy Protection Act ), který jim zakazuje shromažďovat osobní údaje osob mladších než 13 let bez souhlasu jejich rodičů.

K podobné akci se na konci listopadu odhodlalo Slovensko, jehož parlament schválil zákon, podle kterého se na sociální sítě budou moci přihlásit bez souhlasu rodičů pouze osoby starší 16 let. Slovensko tak využije horní věkovou hranici, kterou předpokládá příslušné nařízení Evropské unie.