Restaurace zhasnout nemohou, pekaři končí. Evropské firmy už neví, jak šetřit

  9:00
Evropa vstupuje do horké fáze energetické krize. Podniky napříč Evropskou unií se rozmýšlejí, jak mohou v dalších měsících uspořit ještě trochu energie. Mnohé už však nemají kam couvnout. Týká se to restaurací nebo například pekařů. Ti němečtí musejí ukončovat provoz.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Účty za elektřinu v případě některých firem vzrostly i o více než 750 procent. Mnohé obchody nakoupily do skladů detektory pohybu pro vypínání světel, restaurace přestávají používat energeticky náročné grily. Jak ovšem podnikatelé sami často přiznávají, další nápady k úspoře energií už skoro nemají.

„Nemůžeme zhasnout světla a nechat naše hosty sedět ve tmě,“ řekl pro agenturu Reuters Richard Kovacs, který je manažerem v maďarském fastfoodovém řetězci Zing Burger.

Vlády a úřady v reakci na současnou krizi usilovně hledají další zdroje energie, plní zásobníky s plynem a šetří, kde se dá. Mnohé obchody pak budou muset kvůli energetickým úsporám vypnout v noci světla ve výlohách.

Balíčky za devět bilionů korun. Jak v Evropě vlády pomáhají v energetické krizi

Možná by Evropě mohla nepřímo pomoci Čína. Protipandemická opatření totiž největší asijskou ekonomiku tvrdě ochromila a jejich dopady jsou patrné dodnes. Čínské hospodářství tak pomalu snižuje svou výkonnost a pro Evropu to znamená, že jí pro další měsíce může odpadnout důležitý konkurent pro dodávky energií.

I kdyby ale bylo plynu tuto zimu nakonec dostatečné množství, vysoké ceny už teď lidi a podniky nutí, aby ho spotřebovávali co možná nejméně. Energeticky náročné společnosti současná situace tlačí do toho, aby svůj provoz nadobro ukončily.

Před takovým dilematem stojí mimo jiné pěstitelé ovoce a zeleniny v Nizozemsku, kteří jsou klíčoví pro zásobování celé Evropy. Přemýšlejí, jestli mají kvůli cenám energií prodělat, nebo pro zimní měsíce pěstování pozastavit.

Týká se to třeba společnosti Bosch Growers, jež se věnuje pěstování zelené papriky a ostružin. V minulých týdnech tam jeden skleník úplně odstavili a experimentují s nižšími teplotami. Doba zrání se však prodloužila, čímž se firmě zhoršily výsledky. Pěstovat ale zatím chtějí i dále.

„Chceme se udržet na trhu, abychom si nezničili pověst, kterou jsme si za ta léta vybudovali,“ řekl Wouter van den Bosch, který firmu vede.

Končí i pekaři

Hůře situaci zvládají některá evropská pekařství. Týká se to třeba rodiny Engelberta Schlechtrimena, která více než devadesát let pekla v Kolíně nad Rýnem pšeničné housky, žitný chléb a čokoládové buchty. Příští týden nadobro vypnou pece, protože už si nemohou dovolit platit výrazně vyšší ceny energií.

Schlechtrimenovi prarodiče založili pekárnu v Kolíně nad Rýnem před druhou světovou válkou. Dnes osmapadesátiletý muž převzal živnost po svém otci přes 28 lety a proměnil ji v ekologický obchod, který ctí tradiční recepty a zakazuje si používání chemických přísad. Ani tyto inovace ho však nezachrání před uzavřením rodinného podniku, který sestává z pekárny a dvou obchodů s 35 zaměstnanci – po téměř jednom století.

Být pekař radši zavřu, než se zadlužím, říká šéf německého svazu podnikatelů

Nárůsty cen energií firmu dostaly pod obrovský tlak. „Už nějakou dobu se snažíme zvládat několik krizí najednou: neobsazená pracovní místa, nedostatek personálu, zavírání kvůli koronavirové pandemii, extrémní nárůsty cen surovin a nyní také explozi cen energií a další nárůst nákladů na pracovní sílu,“ řekl Schlechtrimen.

Pekař také poukázal na to, že ceny surovin se zvedly až o polovinu. „A teď se k tomu přidala energetická krize. Dosud jsme měli nárůst jen asi o 70 procent, protože pece vyhříváme naftou. Obáváme se čtyřnásobného zvýšení cen,“ postěžoval si podnikatel.

Šetření energiemi nestačí

Schlechtrimen se pokoušel ušetřit energii všude, kde se dalo, ale ani to nestačilo, aby vykompenzoval rostoucí výdaje. Také zvýšil ceny svých výrobků, aby pokryl prudce rostoucí náklady. Zákazníci, kteří si kvůli rostoucí inflaci rovněž utahují opasky, ale přestali chodit a zamířili do diskontů prodávajících průmyslově vyráběné pečivo za méně peněz. Kolínský pekař si nakonec musel přiznat, že už není dost ziskový na to, aby svou živnost udržel.

Schlechtrimen přitom není jediným pekařem, který v Německu v těchto dnech bojuje o to, aby se uživil. Malá rodinná pekařství po celé zemi stěží pokrývají své náklady.

„Mnoho firem v pekárenství se obává, jak vyjdou v nejbližších měsících. Čelí nákladové tsunami,“ postěžoval si výkonný ředitel Německého svazu pekařů Friedemann Berg. „Rádi bychom viděli finanční pomoc našim pekárnám, kdy by spolková vláda poskytla pomoc našim firmám efektivně, rychle a nebyrokraticky,“ dodal Berg.

Řada podniků se vehementně snaží udržet nad vodou. Nechtějí totiž odradit své zákazníky, o které léta bojovali. Dělají vše pro to, aby energiemi šetřili. Ani to ale někde nestačí.

„Používáme LED žárovky, přes den zhasínáme, topíme, jen když je opravdu zima a jen omezeně. Přijali jsme opatření na úsporu vody a používáme energeticky úsporná zařízení. Těžko můžeme dělat něco jiného. Jediné, co nám zbývá, je zvýšit ceny. Tak to prostě je,“ dodala pro Reuters majitelka dvou restaurací Klara Aurell.

Autor:
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...