Čínská realitní společnost Kaisa se dostává do problémů.

Čínská realitní společnost Kaisa se dostává do problémů. | foto: Profimedia.cz

Čínský realitní trh má další problém. Po Evergrande se propadá i Kaisa

  • 5
Obavy o čínský realitní sektor nepolevují. Po firmě China Evergrande neuhradila splátku investorům i realitní firma Kaisa. Obchodování s jejími akciemi na burze v Hongkongu tak bylo v pátek pozastaveno, oznámil bez bližších podrobností provozovatel burzy. Ve čtvrtek tam akcie firmy odepsaly 15 procent a dostaly se na rekordní minimum.

Kaisa uvedla, že čelí bezprecedentnímu tlaku na své finance kvůli náročné situaci na nemovitostním trhu. Obavy o její finanční zdraví zavládly na trzích už minulý měsíc, když firma zrušila schůzku s investory. Zpráva přichází poté, co se její větší konkurent - developerská společnost Evergrande Group - stále potýká s dluhem více než 300 miliard dolarů (6,6 bilionu Kč).

Kvůli hrozícímu bankrotu několika developerů jsou kupující ostražití. Ceny nových bytů v Číně tak v září poprvé za šest let klesly, uvedla agentura AFP.

Kaisa měla před zastavením obchodování tržní hodnotu zhruba miliardu dolarů. Firma sídlí v Šen-čenu a zaměstnává kolem 17 000 lidí. V roce 2015 jako první čínská realitní skupina nesplatila dolarové dluhopisy.

Ratingové agentury Fitch a S&P pochybují o schopnosti Kaisy dodržet nadcházející termíny splátek. Snížily jí proto rating. Kaisa má už v prosinci zaplatit 400 milionů dolarů na úrocích z úvěru.

Panují obavy, že krachy čínských realitních podniků by mohly mít širší dopady na globální finanční systém a ekonomiku.

,