Protesty Kypřanů proti plánovanému zdanění bankovních vkladů (18. března 2013)

Protesty Kypřanů proti plánovanému zdanění bankovních vkladů (18. března 2013) | foto: AP

Obyčejným Kypřanům se vklady danit nemusí, slevila Euroskupina

  • 65
Ministři financí eurozóny se rozhodli Kypru poskytnout větší volnost při stanovení daně z bankovních vkladů, která je podmínkou finanční pomoci pro zemi. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řeckého ministerstva financí obeznámený s výsledky telekonference Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny.

Euroskupina se podle zdroje na pondělní telekonferenci shodla, že vklady střadatelů do 100 000 eur (2,6 milionu korun) by měly být ochráněny. Kypr však musí z daně získat 5,8 miliardy eur, jak bylo stanoveno. Kyperský parlament bude o záchranném balíku hlasovat v úterý.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších (více o plánu čtěte zde). Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Plán, jímž se část zátěže pomoci přesouvá na vkladatele, kteří byli v EU dosud úzkostně chráněni, je za tři a půl roku řešení dluhové krize v zemích eura bezprecedentní. Analytici a investoři se bojí, že to může vyvolat masové vybírání vkladů nejen na malém Kypru, ale i v některých ohrožených velkých zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii.

,