Euro už používá 300 milionů lidí

  • 1
Více než polovina všech hotovostních plateb ve dvanácti zemích eurozóny se v pátek večer děla v eurech. Jednotná měna se tak stala hlavním platidlem pro 300 milionů lidí, oznámila Evropská komise. Eura vydává 201 tisíc bankomatů, což je 99 procent, všechny banky a většina obchodů.

Komise, jež soustřeďuje, prověřuje a analyzuje informace poskytované ze všech zemí eurozóny, vyzvala dnes naléhavěji než v minulých dnech občany, aby neplatili v obchodech schválně vysokými bankovkami v národní měně a nesnažili se rychle směnit v bankách třeba i malé obnosy.

Toto chování způsobuje, že obchodům docházejí rychle bankovky nižších hodnot a že v bankách se nadále tvoří dlouhé fronty. Bezplatná směna bude přitom možná po řadu měsíců.

Oproti předpokladům platí lidé jen málo bankovními kartami a snaží se v obchodech udat hotovost - v Nizozemsku a v Řecku nakupují za hotové dokonce v 80 procentech případů, v Německu, Finsku, Rakousko, Lucembursku, Irsku a Portugalsku v 50 až 65 procentech případů.

Obchodníci se snaží vracet eura, ve všech dvanácti zemích se však stává, že jim dojdou a musejí dávat zpátky národní drobné.

Pomaleji než se čekalo probíhá úprava přístrojů na mince, jako jsou automaty na nápoje, kávu, sladkosti či parkovací měřidla. V Itálii, Lucembursku a Nizozemsku jich funguje na eura 80 procent, celkově však jen 54 procent. Komise neuvedla, ve kterých zemích přeměna pokulhává.

Němci si rozebírají první bankovky euro poté, co v jejich zemi začala distribuce nové evropské měny. (17. prosince 2001)

,