ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Banky chystají krizové plány při výpadcích proudu, testují záložní zdroje

  • 14
Kvůli odstávkám ruského plynu a nedostatku alternativních zdrojů se evropské banky začínají připravovat na možné výpadky elektřiny. Počítají mimo jiné i s generátory jako záložními zdroji energie. Cílem je zabezpečit, aby se systém bankomatů a online bankovnictví nezhroutil.

Finanční společnosti se usilovně snaží zabezpečit platby i transakce proti možným blackoutům, které by ohrozily už tak křehkou ekonomiku. Zatímco se sektor stihl adaptovat na covidové lockdowny a home office, výpadky proudu nebo přídělový systém elektřiny by byly mnohem komplikovanějším problémem.

„Bankovní systém navazuje na celou řadu dalších systémů,“ říká Gianluca Pescaroli, profesor z Londýnské univerzity. „Mojí největší obavou je dominový efekt, který bude mít vliv na celou společnost, pokud kleknou transakce i bankomaty,“ dodává.

Simulace výpadku proudu

Firma JPMorgan, která zaměstnává tisíce lidí v důležitých evropských finančních centrech, už podle agentury Reuters připravila simulace výpadku proudu. „Podle situace by se banky mohly přeorientovat na dieselové generátory, které dovedou nejpotřebnější kanceláře udržet v chodu po dobu několika dní,“ uvádí agentura.

Druhá největší banka v Itálii, UniCredit také není s přípravami pozadu, v létě testovala pohotovostní plány. Její dvě klíčová datová centra jsou napojená na dva různé nouzové zdroje energie, není však jasné, jak dlouho by s těmito zálohami zvládla vydržet.

Kvůli brexitu se banka přestěhovala. Nyní chce zpět, na vině je energokrize

Banky přehodnotily i v přístup k zaměstnancům, soustřeďují pracovníky do menšího prostoru a snižují počet kanceláří.

Deutsche Bank oznámila zavedení série opatření, která by měly platit v 1 400 budovách po celém Německu a ušetřit tak skoro pět tisíc megawatthodin elektřiny ročně.

Bez teplé vody

Banka také odpojila přívod teplé vody v umývárnách, snížila teplotu v kancelářích a zrušila noční reklamní osvětlení na pobočkách. Stejný osud potkal i fontánu před hlavní pobočkou ve Frankfurtu.

Panují však obavy, že všechna tato opatření zvládnou vyřešit jen krátkodobé výpadky. „Banky by měly mít jasný plán, jak zabezpečit chod podniku i v případě dlouhého výpadku proudu,“ řekl Avi Schnurr, šéf energetické poradenské skupiny EIS.

Takový plán by podle něj měl zahrnovat například postup pro zpětné zaúčtování transakcí, jakmile se systémy podaří znovu uvést do provozu.