ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tesla začne znovu přijímat bitcoin, říká Musk. Jeho cena proto opět roste

  • 102
Ceny kryptoměn po čase opět rostou. Může za to především Elon Musk a jeden výstup na středeční konferenci s názvem B Word. Tam totiž uvedl, že výrobce elektromobilů Tesla začne s největší pravděpodobností znovu přijímat platby ve virtuální měně bitcoin.

„Tesla obnoví přijímání bitcoinů, je to velice pravděpodobné,“ uvedl Musk. Během svého vystoupení rovněž uvedl, že sám drží kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin. Jeho firmy Tesla a SpaceX vlastní jen bitcoiny. Informoval o tom portál BBC.

V Malajsii zabavili tisícovku zařízení na těžbu bitcoinů, rozdrtili je válcem

Jak vyplývá z údajů specializovaného webu Coindesk, investoři na Muskův komentář zareagovali pozitivně. Cena kryptoměny bitcoin stoupla téměř o sedm procent. Ve čtvrtek dopoledne se jeden token této digitální měny obchodoval za více než 32 000 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 700 000 korun.

„Je možné, že cenu kryptoměny bitcoin zvyšuji. V žádném případě se ji však nechystám záměrně snižovat. Budu moc rád, když bitcoin uspěje. Nechystám se jeho cenu zvyšovat a následně jej prodat,“ uvedl miliardář během konference B Word.

Bitcoin klesl a stáhl i ostatní kryptoměny, z trhu zmizelo sto miliard dolarů

Tesla se pro přijímání plateb v bitcoinech rozhodla v únoru, ale v květnu tento způsob placení pozastavila. Musk tehdy uvedl, že se u bitcoinu obává případných negativních ekologických důsledků. Bitcoin totiž spotřebovává velké množství energie, která se v mnoha státech po celém světě vyrábí třeba i díky uhelným elektrárnám. Ty však mnohdy nejsou vůči životnímu prostředí příliš příznivé, a proto od bitcoinů ustoupil. Nyní však naznačil, že může v blízké době nastat změna.

„Bitcoin se posunul více směrem k obnovitelným zdrojům, a to hlavně po uzavření čínských těžebních dolů, které byly poháněny tamními uhelnými elektrárnami. Potřebuji si však ještě potvrdit, že míra využití obnovitelných zdrojů je alespoň padesátiprocentní. Pokud tomu tak je a toto číslo se v čase ještě zvyšuje, bude Tesla znovu s největší pravděpodobností přijímat bitcoiny,“ dodal Elon Musk.