Diskuze

Cena elektřiny dál strmě roste. V Německu je už nad 1000 eur za MWh

Energetická krize dál sílí. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním za rok totiž v pondělí dopoledne překonala hranici 1 tisíce eur za megawatthodinu. Za poslední rok se tak zvýšila už asi desetinásobně. Podle analytiků se mezi důvody řadí hlavně další omezení toku ruského zemního plynu do Evropy. Negativně tomu přispěla ale i situace ve Francii.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AJ

Nevím, zda nám již dost dochází, co se děje a co máme očekávat, že se v blízkých týdnech či měsících může dál dít.

- cena 1000eur za mWh je aktuálně její zvýšení o 50%!!! během 1 týdne.

Bude dál růst, protože na ní bude mít vliv i potřeba část plynu nahradit elektřinou a slunečníky začnou snižovat výkony s podzimem, dle osvitu. Cena energií se odrazí do výroby i do konkurenceschopnosti. Budou drahé základní věci a spadne nám obchodní bilance. Průmysl si nebude moci dovolit vyrábět a propustí lidi. Ti si nebudou moci dovolit platit energie, hypotéky, možná i jídlo...

- Německo aktuálně: vypínání osvětlení v noci, snížení teplot v obchodech, pracovištích, atd. V některých oblastech snaha rychle přejít na vytápění dřevem/ štěpka atd.

- Francie dtto, plus 70% stravovacích zařízení očekává zavření, protože nebude moct svítit a topit.

- UK totální deprese z vývoje

- Španělsko, nařízené snížení teplot ve školách a nemocnicích

- Itálie, dtto co nahoře

- atd.

Většina EU zemí má nyní hlavní zbraň šetření. To sice může krátkodobě pomoci s náklady, ale EE na měsíce neuskladnite. Další země pridavaji znovuotevření uhelných dolů a podporu JE.

Opěvovani Poláci, kteří se hrdinský téměř odstrihli, spí v autech ve frontách na uhlí... Ekologové již nebroji proti JE a uhlí, najednou nám nehrozí díky nim zánik planety. Zato pořád vzývají Green Deal, páč Rusko pálí plyn a pouští zplodiny nahoru. Necteme již, kterak zelená energie uživí celou Evropu a navíc je morální. Kombinace Green Deal a sankcí pokládá Evropu do chudoby. Silnější ekonomiky si to uvědomují a doslova panikari. My mezitím zejména řešíme se šampaňským "problémy a hloupost" Ruska a jaksi potichu věříme, že nás Němci nějak potáhnou a že určitě zas tak špatně nebude. Špatně nejspíš fakt nebude. Bude násobně hůř. Měli bychom se velmi zamyslet, nakolik nám stojí podporovat proxy válčení USA a NATO s Ruskem na Ukrajině a nakolik nám jde o naší vlastní Evropu. Jistě si všímáme, že žádné nové skvělé dohody se Saúdskou Arábií atd nevz

0 0
možnosti
AJ

.. nevznikají. Že nám chybějící energie či suroviny obratem USA nenahrazuje. Že státy EU, které mají trochu víc, se nedělí s těmi, co mají méně!

Pojďme se proboha věnovat své zemi a EU místo slavení "hlouposti a problémů Rusů"!!!

0 0
možnosti
LP

Někde tu píší, že menšímu hotelu o čtyřiceti pokojích zvyšují zálohy z 80 tisíc na 800 tisíc? Sejdou se všichni na pracáku?

0 0
možnosti
MK

Cena elektřiny pro Německo stoupla za rok10x, to je nějaká blbost ne? Vždyť nedávno tvrdili že většinu elektřiny mají z OZE, tak to budou za vodou.

Srandovní je tvrzení že v Německu stoupla cena na 1000 eur za MWh, u nás snad ne???:-/

1 0
možnosti
VP

V79a63ň31u17r62a 79P93e97t34r

29. 8. 2022 19:57

"tepelná čerpadla pokud možno poháněná i elektřinou ze solárních střech,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek."

Ten hlupák vůbec neví, že v zimě fotovoltaika skoro nic nevyrábí, protože intenzita slunečního svitu je malá a většinou je tma.

Sežeňte si fotografické tabulky a budete se divit!

3 0
možnosti
LP

Tržní cena? Zákaz uhlí a jádra, k tomu dotace na OZE, jejichž zálohování je z plynu a to má být trh?

3 0
možnosti
MS

Jen hloupá panika - za chvíli cena spadne jak šutr.

Jen klid. R^[>-]V

0 2
možnosti
LP

A důvod? Němci odstaví jaderné elektrárny a to bude šrumec! Aspoň to klekne a bude se hledat viník!? Trh? Nastolíme socialismus? Ten je ale hlavní příčinou! Nařízené OZE a zakázané jádro a uhlí?! To je trh?

0 0
možnosti
SO

Společnost prostě musí najít odvahu se konečně postavit rudozeleným radikálům jinak budeme prostě sledovat totální destrukci celé ekonomiky.

6 0
možnosti
LP

Dopad Energiewende a Green Dealu začíná fungovat. Čím více OZE, tím více plynu na zálohy nefoukání a tmy). Čím více plynu, tím větší závislost na ruském plynu! 25 KČ za 1 kWh? Zbláznili se Němci a Západ? Proč?

5 0
možnosti
AJ

Před 4mi lety Trump varoval Německo, že staví na kartu OZE v kombinaci s výhradním dodavatelem plynu z Ruska. Německá zelená delegace se mu z publika smála do xichtu. Již se nesmějí. Doufám, že jim někdo sem-tam ten záznam pustí. Ne proto, aby se jim vysmál a ponížil je, ale proto, aby příště uznávali diskuse a poslouchali argumenty i jiných.

0 0
možnosti
DR

Tak hlavně je třeba další a další elektroauta.

5 0
možnosti
JB

Proč ne? Evropa bude do 30 let mít svoje zdroje elektřiny. Vy byste raději byl závislý na zdrojích z Ruska, UAE, USA a dalších zemích? Elektřina je budoucnost a bude trvat dekády, než se člověk přizpůsobí. On by si to každý představoval, že se začnou vyrábět elektroauta a za rok bude vybudovana kompletní infrastruktura aby se člověk měl dobře. Lidé žijí na planetě tisicileti nějakých 30 let evoluce je kapka v moři.

0 4
možnosti
EM

E42m63i50l 28M96i20n30á61ř

29. 8. 2022 14:16

Téma ceny elektřiny se řeší s ekology a článek končí sociální nespravedlností.

Super dílko, tento článek!

4 0
možnosti
LT

Míříme přece ke komunismu.

0 0
možnosti