VIDEO: Největší lodě na elektřinu vozí pasažéry mezi Dánskem a Švédskem

  • 107
V úžině Öresund, která je spojnicí mezi Dánskem a Švédskem jsou nyní vody o něco „zelenější“. Švédská společnost ForSea představila dvě původně dieselové trajektové lodě Auroru a The Tycho Brahe, které přeměnila na elektrické. Jsou to světově největší lodě, které prošly takovou přeměnou.

Transformace trajektů trvala společnosti podle vedoucího inženýra společnosti Christiana Anderssona přibližně osm týdnů. Aby lodě unesly 280 tun speciálních přístrojů, muselo během úprav dojít k jejich vyztužení. „Největší výzvou bylo najít pro toto extra vybavení místo,“ komentoval to Andersson.

Baterie na jedné lodi má kapacitu 4,16 megawatt hodin, informuje agentura Reuters. Na obou březích muselo dojít také k úpravě doků, kde se po příjezdu spustí automatické nabíjení baterií - v Dánsku trvá necelých šest minut, ve Švédsku devět minut. „Veškerá energie pochází z větrné nebo vodní elektrárny, takže je naprosto zelená,“ dodává Andersson.

Na trase převezou trajekty ročně přes sedm milionů pasažérů a skoro dva miliony dopravních prostředků. Lodě jezdí v 15minutových intervalech a cesta trvá 20 minut.

Lodní doprava je celosvětově zodpovědná za 2 procenta emisí skleníkových plynů. Podle Anderssona má přechod trajektů na zelený zdroj ušetřit 28 tisíc tun oxidu uhličitého, což by mělo pozitivní dopad na kvalitu ovzduší v obou městech. Údajně trajekty společnosti snížily uhlíkovou stopu o 65 procent.