Na newyorském Wall Streetu je zatím klid. Obavy finančníků však houstnou.

Na newyorském Wall Streetu je zatím klid. Obavy finančníků však houstnou. | foto: Reuters

Recese může být za rohem, bojí se šéfové amerických firem

  • 9
Šéfové amerických podniků se začínají obávat recese. Strach z propadu ekonomiky se podle společnosti Conference Board dostal na první příčku mezi obavami, jež ředitelé nejčastěji zmiňují při hodnocení vyhlídek na letošní rok. Loni se přitom američtí podnikatelé recese báli až jako třetí a rok předtím je vůbec nezajímala.

Před dvěma lety, tedy na začátku roku 2018, se obavami z recese nezabýval téměř nikdo z dotazovaných, informuje list The Wall Street Journal. Růst hrubého domácího produktu (HDP) celého světa loni zvolnil na 2,3 procenta z tří procent v roce 2018.

Zvýšený tlak na své firmy tak pocítili i jejich šéfové, a to kvůli nejistotě spojené s řadou problémů - počínaje obchodními válkami a konče klimatickými změnami. „Šéfové podniků jsou jako obyčejní lidé. Nám zkrátka není jasné, kam se to všechno bude ubírat,“ řekl hlavní ekonom Conference Board Bart van Ark.

Conference Board předpokládá, že tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zrychlí, ovšem pouze na 2,5 procenta. Zpráva upozorňuje, že strach mezi šéfy, ať už oprávněný, či nikoliv, může mít na ekonomiku vážné dopady. „Reálným rizikem těch obav z recese je to, že se mohou stát sebenaplňujícím proroctvím,“ upozorňuje zpráva.

Akcie na steroidech

Americký akciový trh uzavřel rok 2019 blízko rekordů, hlavní indexy zaznamenaly nárůst o více než 20 procent, index Nasdaq Composite dokonce o 35 procent. To je nejvýraznější vzestup za posledních šest let.

Americké burzy lámou rekordy díky naději na brzký konec obchodní války s Čínou

Stále však přetrvávají obavy o vývoj globálního obchodu, přestože Čína a Spojené státy v prosinci dosáhly první fáze obchodní smlouvy. Šéfové čínských firem obavy o vývoj obchodu v průzkumu uvedli na prvním místě mezi riziky, která podle nich ohrožují čínské firmy zvnějšku. Těsně za tím jsou obavy z recese. Ředitelé amerických podniků zařadili obchod na čtvrté místo spolu s globální politickou nestabilitou.

Organizace Conference Board se dotazovala 740 ředitelů v září a říjnu. Van Ark ale upozorňuje, že prosincový postup kolem obchodních sporů mezi USA a Čínou toho moc nezměnil. „Dokud nebudeme mít představu, kam se to dál bude ubírat, tak bude těžké činit velké investice,“ řekl van Ark. „Myslím, že tlak způsobený těmito okolnostmi nezmizí,“ dodal.

,