Petrohradské ekonomické fórum (15. června 2022) | foto: Reuters

Zvali státníky, ale nepřijeli. Putinovo ekonomické fórum ukazuje izolaci

  • 35
Letošní Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum, které bývalo do invaze na Ukrajinu magnetem pro světové politiky a investory, ukazuje prohlubující se izolaci Ruska. Na akci se organizátoři snažili přilákat významné politické osobnosti, nepřijet se letos ale kromě většiny Evropanů a Američanů rozhodli i někteří představitelé bývalých sovětských republik, píše agentura Bloomberg.

Evropští a američtí obchodní lídři na setkání téměř zcela chybějí. Šestadvacáté mezinárodní ekonomické fórum v Petrohradu, které začne ve středu, proto přitahuje většinou nižší úředníky ze zemí, které zůstaly vůči válce na Ukrajině převážně neutrální, včetně zemí Blízkého východu, Asie a Latinské Ameriky.

Čtyřdenní akce podle Bloombergu dobře ilustruje, jak Rusko musí přebudovat své ekonomické vztahy pod tlakem bezprecedentních sankcí uvalených Spojenými státy a jejich spojenci.

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupí na plenárním zasedání fóra jako obvykle, řekl novinářům jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Tam, kde bývali kdysi významnými hosty francouzský prezident Emmanuel Macron a poté německá kancléřka Angela Merkelová, je letos nejvýše postaveným evropským návštěvníkem maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Hovořit by měl v panelové diskusi o globální energetice s venezuelským ministrem pro ropu Pedrem Tellecheou.

29. března 2023

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva pozvání k účasti na fóru odmítl. Podle představitelů Kazachstánu tam nebude ani prezident této středoasijské země Kasym-Žomart Tokajev. Ten vyvolal rozruch na loňské akci veřejným vyjádřením nesouhlasu s ruskou invazí, když seděl na plénu po Putinově boku. Prezident Republiky srbské Milorad Dodik, který se minulý měsíc setkal s Putinem v Kremlu, se podle své kanceláře také neplánuje petrohradského fóra zúčastnit.

Kubánský premiér Manuel Marrero Cruz se podle programu zúčastní zasedání o rusko-latinskoamerických vztazích. Čínský velvyslanec v Moskvě Čang Chan-chuej a vůdce Svazu čínských podnikatelů v Rusku jsou hvězdnými hosty panelu o bilaterálních obchodních vztazích. Panelu o rusko-indických vztazích se zúčastní pouze dva indičtí obchodní zástupci z dvanácti uvedených řečníků.

Převážnou většinu řečníků na fóru tvoří ruští představitelé a odborníci, ačkoli se podle programu účastní zástupci zemí včetně Srí Lanky, Laosu, Vietnamu, Turecka a Thajska. Nejvíce zahraničních návštěvníků podle programu přijede z Blízkého východu. Letos se účastní i ruští miliardáři, na které se vztahují západní sankce.

Organizátoři připomněli zahraničním návštěvníkům na webu fóra, aby si s sebou do Petrohradu přivezli dolary nebo eura. Kvůli sankcím totiž nebudou moct v Rusku používat své bankovní karty.

Putinův projev na loňském foru:

17. června 2022

,