Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

EET a protikuřácký zákon ničí pivní kulturu. Pivovarníci chtějí zmírnění

  • 109
Výstav piva pro tuzemský trh se loni za první tři čtvrtletí snížil meziročně o 1,2 procenta, sdělili ve čtvrtek zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle nich za tím stojí hromadící se regulace, které dopadají na živnostníky v restauračním odvětví a promítají se do hospodářských výsledků českého pivovarnictví. Negativní vliv má zejména EET a protikuřácký zákon.

Český svaz pivovarů a sladoven již dříve uvedl, že v září klesly prodeje piva v tuzemských restauracích a hospodách meziročně téměř o čtvrtinu, produkce pak o 16 procent.

Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové by si pivovarníci přáli zmírnění protikuřáckého zákona. Výsledky za celý rok sdělí svaz až na tiskové konferenci v dubnu.

Pivo v plechovkách stále roste. Prodalo se ho až o 80 procent víc než loni

„Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva, které meziročně vzrostlo o téměř 46 procent. Podle svazu stojí za tímto trendem kumulace regulatorních opatření, jež dopadají na živnostníky v restauračním odvětví a promítají se i do výsledků českého pivovarnictví,“ uvedla Ferencová.

Jedná se zlomek, trend je však jasný

I tak se ale podle ní piva do plechu zatím vyrobí zhruba devět procent z celkové produkce. „Lidé jsou v zimních měsících odkázáni na konzumaci čepovaného piva pouze uvnitř restaurací, už nikoliv na venkovních zahrádkách. Některé to tak může ještě více podpořit v pití piva v lahvi, plechovce či pet láhvi doma, nebo u souseda v garáži,“ dodala.

V letošním roce by si pak svaz přál zmírnění právních norem, zejména u protikuřáckého zákona, a také to, aby si lidé zase našli cestu do tradičních českých hospod. Na venkově ale podle ní řada z nich zavřela.

„Z pohledu pivovarů očekáváme, že výstav piv bude obdobný jako v loňském roce. Pokračovat bude boom minipivovarů, ty ale nepřesáhnou tříprocentní podíl na výstavu piv. Aktuálně tvoří zhruba dvě procenta a zbylých 98 procent produkce piva náleží velkým pivovarům. I přesto, že rádi zkoušíme nové chutě, řada Čechů vnímá tradiční český ležák jako nejlepší a rádi se k němu vracejí. I proto odhadujeme, že zájem o něj poroste,“ dodala. Podle ní bude také letos stoupat obliba nealkoholického piva, jehož spotřeba dlouhodobě stoupá.

EET zabilo 3000 hospod

Loni kvůli EET zaniklo 3 000 hospod a restaurací, tvrdí podnikatelé

Podle zástupců Podnikatelských odborů, Asociace farmářských tržišť, Strany soukromníků ČR nebo Asociace živnostníků a dalších podnikatelských svazů a živnostníků loni ukončilo jenom kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) činnost 3000 hospod a restaurací. Ministerstvo financí to odmítlo, EET považuje za opatření, které zásadním způsobem přispívá k narovnání podnikatelského prostředí.

Pivovary podle Ferencové budou nejspíš letos více investovat do pivních tanků, a to nejen v Česku, ale i za hranicemi. „Ze statistik je patrné, že spotřeba na hlavu v ČR stagnuje a vzhledem ke změně životního stylu se dá předpokládat, že stejně jako v řadě dalších evropských zemí bude klesat. To znamená, že pro výrobce piva je jediná cesta zvyšovat podíl piva na export,“ dodala.

Předloni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii do Ruska, Koreje a Spojených států.

Archivní video: Hospodští nedostatečně varují o zákazu kouření