Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Čína poroste nejpomaleji za tři desetiletí, odnesou to mnohé západní firmy

Čínský hospodářský růst loni zpomalil na 6,5 procenta, což je nejnižší úroveň od roku 1990. Podle analytiků prochází tamní ekonomika největšími turbulencemi od finanční krize v roce 2008 a významně se na nich podepsala obchodní válka s USA. Mnohé západní firmy, pro které je čínský trh důležitý, hlásí problémy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zřejmé, že není normální, aby ekonomika neustále rostla konstantním tempem 6 až 7 procent, takže ten čínský růst stejně nelze brát moc vážně. Jde to jen v centrálně plánované ekonomice, kde se horečnou výstavbou růst neustále dohání. Vede to samozřejmě ke kolosálnímu plýtvání zdroji, což se dříve či později projeví. Ne že by však na tom západní svět byl lépe - jeho verze čínského direktivního plánování se jmenuje kvantitativní uvolňování.

4 0
možnosti

Daleko horší problém je zadluženost Francie a hlavně prudký nárůst dluhu v době prosperity. Pokud se teď dostane Evropa do recese, což je možné, Francouzské finance se můžou zhroutit a to už němci neufinancují.

1 0
možnosti

Tyhle kecy o růstu fakt miluji - víte - stačí zapojit selský rozum - každý den když se podívám na les, tak vidím, že žádný strom neroste do nebe .

Malé porovnání pro ty co pomaleji chápou - v 70 tých letech stálo auto střední třídy v USA 3 až 5 tisíc dolarů a dnes auto středí třídy stojí 40 až 60 tisíc dolarů - tohle je ten neustálý růst ekonomiky !!

2 3
možnosti

a ti co chápou nejpomaleji nemohou pochopit už vůbec, že růst ekonomiky je nutný k tomu, aby se lidé měli lip, proto se každá centrální banka snaží o ekonomický růst, aby byl vyšší a vyšší, jak se začne snižovat, tak nebude na důchody, investice, lidi začnou být nespokojení, začnou šetřit, začnou se snižovat ceny, podniky nebudou mít peníze na výplaty, tak lidi propustí, tím lidi nebudou mít peníze, tak začnou llítat ve žlutých vestách po ulicích a dělat škody atd, to pro ty, kteří chápou hodně pomalu

0 0
možnosti

USA i celá Evropa si může nechat zdát i o takových 5%;-D

1 0
možnosti

no ono hlavně záleží na tom, jestli růst roste a nebo klesá, z tohoto pohledu si Čína může nechat zdát o takovém růstu, jaký máme my

1 0
možnosti

D84a10v36i91d 51P64e88t25r

4. 1. 2019 21:45

Čna velmi dlouho rostla přes 10% ročně; ovšem už v roce 2006 byl tamní průměrný plat 600 dolarů za měsíc (přepočteno, přes kurz); dnes to odhaduju na cca 1500 dolarů; takže už dohnala mnoho států a jednoduše už nemůže růst tak rychle. Už dnes je to 1. ekonomika světa podle HDP celkem, především díky počtu obyvatel (nikoliv na obyvatele).

0 5
možnosti

Stále jsou druzí za USA. A to ještě o hodně. Výkon ekonomiky se totiž vždy určuje a porovnává v nominále. Srovnání podle parity kupní síly má význam pouze v přepočtu na 1 obyvatele.

6 1
možnosti

Někteří si tady myslí, že propad růstu není problém když je celkový růst vysoký - daleko vyšší než na západě. Ale to není ani zdaleka pravda.

Čínský růst je tažený investicemi a růstem domácí spotřeby a to převážně na dluh. Přestože státní dluh Číny není ve srovnání s HDP zase tak velký, tak celkový národní dluh je gigantický a tvoří ho především dluhy firem a lidí. Zadlužení firem a lidí je v Číně daleko větší než v západních státech. Všichni totiž utrácejí obrovské peníze v naději že mzdy dobudoucna rychle porostou a oni ty dluhy můžou splácet včetně úroků. Jenomže mzdy už nerostou tak rychle a firmy nevydělávají tolik aby jim to stačilo na splácení. Čínská vláda už musela v mnoha případech zakročit jako v tomu bylo u CEFC u nás. Čínské firmy se dostávají do dluhové pasti a to se přelévá na lidi, kteří méně utrácí a to se zase přelévá na firmy a tak pořád dokola.

Čínská bublina s nemovitostmi začíná praskat. Realitní trh se silně propadl a celé se to převaluje do dalších odvětví.

11 2
možnosti

Tak jak to popisujete se PPF se svým Home Creditem dostává do pěkného průseru. Kdo ví kolik peněz ztratili v Rusku a teď tohle.

0 0
možnosti

Čínský růst je nepopíratelný. Je vidět na modernizacistátu, bohatnutí obyvatelstva, rozmachu vědy, sílící armádě, obchodním přebytku, nákupu amerických dluhopisů atd. Do několika let to bude mocnost č.1 (pokud jí již není) a nyní jde o to, jaké s ní budeme mít vztahy. Zda jí více nakloníme EU, či jí poženeme do užšího spojenectví s Ruskem.

2 1
možnosti

No, do 10 let Číňani budou vyrábět vcelku obstojné auta, které budou exportovat do Afriky a Asii a to bude teprve mazac ...... Vzpomínám diskuze před 10 lety, jak lidi psali, že Číňané nemají top technologie - a ejhle Huawei je na obdobné úrovni jako Samsung. Číňani nemluví a makají a nejsou především líní.... Navíc spoustu firem v EU nesou zisky jen dotace.

2 0
možnosti
Foto

Americký prezident nemá peníze na běžný chod státu, EU nemá ani 3 procentní růst a vy tady strašíte ekonomickým zhroucením Čínského trhu, který roste 6,5 procenty. Každý průměrně vzdělaný Čech má z vašich ekonomických expertů (čti antikomunistických propagandistů) srandu. Pokud Čína ještě víc uzavře svůj trh a zaměří se na vnitřní spotřebu, skončí vydělávání USA a EU na levné pracovní síle v Asii. Ano, mnohé západní firmy se pomalu pakují z Číny do dalších Asijských zemí. Tam ale nefunguje centrální vzdělávací systém a tak to tam nebude lehké. Můžete pomlouvat Čínu a její vedení jak chcete, není a nebude to pro nás dobré, pokud nezměníme rétoriku.

0 16
možnosti

Svatá prostoto...

Pokud Čína zvýší svojí spotřebu, pak tam naopak BMW či VW prodají více aut. Nemyslíte?

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!