Diskuze

Oslo pomůže EU s plynem. Prudký růst cen není v našem zájmu, řekl norský premiér

Norsko bude spolupracovat se zeměmi Evropské unie na zajištění větší stability v dodávkách plynu. Řekl to dnes předseda norské vlády Jonas Gahr Störe, který jednal se zástupci největších těžebních firem v Norsku o krizi na energetickém trhu v Evropě. Prudké výkyvy v cenách plynu podle premiéra nejsou v zájmu Norska.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

Vágní prohlášení, nic konkrétního, jak EU pomohou.

0 0
možnosti
LJ

Tak, a že estébák a jeho suita nepodnikli ve zcela zásadní strategické věci nic, když skončila smlouva o dodávkách plynu z Norska, o tom se raději nemluví. Takže ať tady nikdo nemluví o tom, že chudák Bureš za nic nemůže. Svojí nečinností může za to, že jsme 100% závislí na rusském plynu. A teď bude spolu s Okam(ro)urou ječet, proč není to a to a kolik má podle nich stát kubík plynu. Šaškové, co přivedli stát leda tak na buben, chtějí stále rozdávat plnými hrstmi, aby si získali voliče - nic se nezměnilo, jen ten státní dluh za poslední 4 roky enormně narostl. :-/

8 1
možnosti
LN

Už nejsme závislí z téměř 100 %. Aktuálně jsme zcela nezávislí, akorát teď ještě nenajela topná sezóna na plné obrátky (na druhou stranu nenajel ještě ani LNG terminál v Nizozemsku). Každopádně podle dat Net4Gas sem proudí plyn ze Saska v takovém množství, že je pokrytá aktuální spotřeba v České republice, k tomu se plní zásobníky a ještě se posílá plyn na Slovensko, do Polska a do Bavorska.

https://ekonomickydenik.cz/vetsina-stredni-evropy-je-uz-na-ruskem-plynu-nezavisla-vyjimku-tvori-slovensko-a-madarsko/

http://extranet.net4gas.cz/gas_flow.aspx

3 0
možnosti
GK

"Západní státy po ní zavedly sérii tvrdých protiruských sankcí a urychlují snahu přestat z Ruska odebírat ropu a plyn."

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ceny-plynu-norsko.A220915_122346_eko-zahranicni_thee

Tak proc tak nadavaji kdyz ho Putin zavrel? dyt jim preci sel na ruku tem jejich snaham co nejrychleji prestat z Ruska odebirat plyn. ;-D;-D

2 14
možnosti
ML

Ale ta snaha fakt není myšlena tak, že se otočí kohoutem. :D

1 0
možnosti
MB

Ze strany Ruska, je to stejně fantastické. Škrtit druhého chápu.Nicméně dobrovolně vyklidit celý zavedený trh? Přebytky pálit do vzduchu a jinde prodávat po cenou? Vladimirovič, skutečně vejde do dějin - Jako válečný zločinec a destruátor již takto, pochroumané ekonomiky ... :-)

19 0
možnosti
VP

V13a93ň28u91r44a 12P42e24t87r

15. 9. 2022 15:44

Zatím má Gazprom rekordní tržby př menším množství prodaného plynu. Putinovým cílem není dávat plyn za hubičku, to pochopte.

0 5
možnosti
VB

V10í51t 71B21e66n55e68š

15. 9. 2022 13:56

No tak Norové jsou totiž o několik řádů chytřejší než Ivani. Sami totiž taky nic moc kromě energií neprodukují (převážně kvůli klimatickým podmínkám, ale neberte mě úplně doslova..). Mají neuvěřitelné nerostné i přírodní bohatství, ale technologicky jsou minimálně částečně závislí také na zemích EU. Vydírat je příliš vysokými cenami by je proto ani nenapadlo. Oni vedle sebe naopak potřebují silnou Evropu. Ne vyhladovělou a vymrzlou.

26 0
možnosti
RO

R83o64m12a92n 19O64l34á31c84h

15. 9. 2022 13:21

Otevřeli si plynové vrty, ale ceny plynu hrozně rostly.

3 1
možnosti
TP

Do dvou let nebude rusky plyn v EU potřeba

31 2
možnosti
LN

Jakkoli bych si to přál, tak si nejsem jistý, jestli je to reálné.

3 1
možnosti