ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Ústavní právo na plnovous. Zaměstnanci Burger King se už nemusejí holit

  • 47
Zaměstnanci Burger Kingu v Katalánsku si budou konečně moci nechat narůst plnovous. Místní úředníci rozhodli, že zákazem vousů a určitých účesů porušuje zaměstnavatel ústavní práva zaměstnanců. Podle inspekce to však není jediný prohřešek vůči lidským právům.

Pracovníkům Burger Kingu v Katalánsku se nelíbilo, že jim jejich zaměstnavatel přikazuje, jaký mají nosit účes nebo sestřih vousů. Protože se zaměstnavatelem nebyla rozumná řeč, obrátili se na místní odborovou komisi. 

Jak na svém serveru napsala televizní stanice BBC, komise jim po přezkoumání problému dala za pravdu. Podle inspektorů firemní pravidla Burger Kingu porušovala „právo na image“. Zákaz vousů, kníru nebo strniště navíc podkopával důstojnost pracovníků. „Na základě kontroly bylo zjištěno, že určité praktiky společnosti stanovené ve vnitřních předpisech porušují ústavní práva pracovníků, konkrétně právo na vlastní image a právo na rovné zacházení,“ sdělili inspektoři. 

Jsou i jiné způsoby než diskriminace

Firemní pravidla vykazovala také známky sexuální diskriminace. Mužům například ukládala povinnost nosit kravatu a ženám stuhu. Inspektoři řetězci rychlého občerstvení v závěru doporučili, aby hledal jiné cesty než porušování základních lidských práv. Zaměstnanci mohou podle inspekce například používat síťku na vousy. 

„Chceme, aby se nová pravidla vztahovala na všechny pracovníky Burger Kingu, nejen na ty v Barceloně, kde máme zastoupení odborů,“ sdělil deníku The Guardian Carles Catalá z katalánské pobočky Dělnických komisí. Burger King zaměstnává více než 1260 osob ve 46 restauracích v provincii Barcelona. Nová pravidla by jistě ocenili i zaměstnanci v ostatních restauracích.