Bitcoin Halving

Bitcoin Halving | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.cz

Kybernetické útoky kvůli ceně bitcoinu budou přibývat. Hrozí i vyděračství

  • 19
Rostoucí kurz bitcoinu bude znamenat nárůst počtu útoků směřujících k jeho krádeži nebo těžbě využívající napadené počítače uživatelů. V případě vyděračských programů pak stoupne výše výkupného.

Nejstarší a také nejpoužívanější kryptoměna dosáhla na tržní kapitalizaci přes 500 miliard dolarů. Až absurdní částky 600 tisíc korun za jednotku dosáhl nyní bitcoin za pouhý měsíc, kdy zdražil o 220 tisíc korun.

Pandemie viru covid-19 podle společnosti Kaspersky vzbuzuje velkou nejistotu ohledně vývoje ekonomik, takže alternativní měny jako bitcoin jsou velmi atraktivní. A čím více jsou atraktivní, tím více se na ně zaměřují i útočníci.

„Do budoucna očekáváme útoky zaměřené na vykrádání bitcoinových účtů, nebo vyděračské praktiky, tzv. ransomware, požadující výplatu právě v bitcoinech. Cena bitcoinu tak může být nejen velkým motivátorem pro útočníky a tedy i nové útoky, ale také to znamená případně vyšší cenu výkupného při úspěšném útoku,“ uvedl Michal Lukáš z české pobočky Kaspersky.

Trojské koně zůstávají největší hrozbou

Přestože ještě na konci listopadu se tzv. coinminery vyskytovaly výrazně méně než v loňském roce, v příštím roce předpovídá společnost Eset v této oblasti výrazný nárůst. Coinminery využívají výpočetní výkon napadeného zařízení uživatele pro těžbu kryptoměn ve prospěch útočníka. Aktuální nejvážnější kybernetickou hrozbou pro české uživatele zůstaly v listopadu trojské koně, které kradou hesla uložená v prohlížečích.

České digitální služby patří k nejhorším v EU, tvrdí studie

Podle největšího tuzemského obchodníka Bitstock.com vzrostl zájem o bitcoiny v posledních dnech až o čtvrtinu. Lidé by podle šéfa firmy Martina Stránského měli používat bezpečnou bitcoinovou peněženku u prověřeného poskytovatele a v případě obchodování s bitcoiny využívat služby obchodníků, kteří jsou na trhu již dlouho a mají jasnou historii a vlastnickou strukturu. 

„Ideální jsou aplikace typu Bitstock, která bezpečně sdružuje všechny operace s bitcoiny na jedno místo. V případě nelegální těžby, která využívá napadené PC, by si měl uživatel všímat poklesu výkonu počítače a pravidelně jej kontrolovat antivirovým programem,“ podotkl.

,